24 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Ministarstvo odbacuje “sve tendenciozne napise” o izradi platforme CijepiSe

Ministarstvo odbacuje “sve tendenciozne napise” o izradi platforme CijepiSe

Platformu Cijepise.zdravlje.hr radila je tvrtka Cupis grupa čiji je vlasnik Vinko Kojundžić, koji posljednjih godina često posluje s Ministarstvom zdravstva, piše Telegram i dodaje kako je, otkad je ministar Vili Beroš na funkciji, ta tvrtka uprihodovala od Ministarstva zdravstva 14 milijuna kuna. Oglasilo se Ministarstvo zdravstva. “Slijedom niza medijskih objava o netransparentnosti i pogodovanju određenim dobavljačima koji su angažirani u izradi platforme CijepiSe, Ministarstvo zdravstva uputilo je medijima demanti kojim odbacuju sve tendenciozne napise o istom”.

Iz Ministarstva kažu kako su tvrtke Ericsson Nikola Tesla, In2 i Cuspis angažirane “kroz postojeće ugovore za informacijske podsustave CEZIH-a potpisane po provedenim otvorenim postupcima javne nabave. Komponente platforme CijepiSe su naručene iz stavke adaptivnih sati u sklopu postojećih ugovora.

Kako se platforma CijepiSe sastoji od većeg broja komponenti koje se stalno prilagođavaju situaciji s epidemijom, vrijednost ovog projekta se može izraziti na razini procijene od 4,467.515.63 kuna s uključenim PDV-om. Od toga, stavka u iznosu od 196.000 kuna koja je ugovorena s tvrtkom Cuspis do sada je jedina realizirana i plaćena, a odnosi se na web stranicu cijepise.zdravlje.hr koja je integrirana s servisom za provjeru statusa osigurane osobe. Isplata ostalih stavki slijedit će prema dinamici realizacije pojedinih komponenti.

Tvrtka Cuspis, kao i sve ostale navedene tvrtke, certificirani su proizvođači programske podrške koji na području informatizacije zdravstva kontinuirano rade već više od 15 godina. Slijedom toga, tvrtka Cuspis surađivala je s Ministarstvom zdravstva i prije mandata ministra Vilija Beroša te prije nego li je prof. Vili Beroš došao u sustav ministarstva.

Važno je naglasiti da svaki plan nabave ministarstva kao i registar ugovora javno su dostupni na stranici Ministarstva zdravstva pod kategorijom Pristup informacijama – Javna nabava. Slijedom toga, proces angažiranja dobavljača za platformu CijepiSe provodio se transparentno i u skladu s odredbama Zakona o javnoj nabavi Republike Hrvatske”, navode u Ministarstvu.

Podsjetimo, portal Telegram u četvrtak je objavio da im Beroševo ministarstvo dva mjeseca nije htjelo reći tko je izradio platformu Cijepise, a onda su shvatili da je u kodu ostao potpis tvrtke Cuspis. Iz koda stranice vidi se da je za izradu stranice korištena besplatna platforma WordPress.

“Činjenica je da je ta tvrtka, čiji je vlasnik Vinko Kojundžić, posljednjih godina dobro poslovala s ministarstvom zdravstva. Konkretnije, od 2018. godine, otkad je tamo prvo na mjesto pomoćnika, a zatim ministra zasjeo Vili Beroš. Ukratko, po javno dostupnim podacima iz državne riznice koji sežu do 2013. godine, Cuspis od ministarstva zdravstva do 2018. godine nije dobio ni kune. Od tad do današnjeg dana – cca 14 milijuna”, piše Telegram.

Na komentare o tome kako je platforma napravljena u besplatnom programu, Kojundžić je za Slobodnu Dalmaciju rekao kako cijena programiranja ne ovisi o cijeni alata već različitim čimbenicima poput broja radnih sati.

”Mi radimo u području informatizacije zdravstva kontinuirano već više od 15 godina. Vili Beroš je tek nedavno u Ministarstvu zdravstva i uopće ga nisam poznavao prije”, izjavio je Kojundžić. Tvrde da su surađivali s Ministarstvo zdravstva i prije nego je Beroš došao u Ministarstvo tako da tu nema nikakve poveznice i dodaje kako vjeruje da je ovo smišljena i dobro plaćena hajka određenih krugova kojima smeta.

Inače, portal Index.hr je prije dva mjeseca pronašao vlasnika Cuspisa Vinka Kojundžića na fotografiji iza ministra Beroša. Snimljeni su prošlog ljeta, dok je Beroš u u vrijeme predizborne kampanje bio u splitskom Crvenom križu, a Kojundžić ga je snimao fotoaparatom.

Vlasnik Cuspisa tvrdio je tad kako se, na godišnjem odmoru, slučajno našao u isto vrijeme i na istom mjesto s ministrom s kojim se, inače, upoznao tek kad je Beroš postao pomoćnik ministra. I Beroš je potvrdio da poznaje Kojundžića, uz dodatak da tako poznaje i sve osobe i tvrtke koje surađuju s Ministarstvom zdravstva, prenosi N1.

Otkriveno tko je dobio milijunski posao izrade platforme Cijepise. Pritom su se služili besplatnim alatom koji koriste i blogeri?

Javio se i prozvani vlasnik tvrtke: Za platformu smo dobili samo 196.000 kuna. Objasnio i svoj odnos s Berošem

Najnovije

Još iz rubrike