8.7 C
Zagreb
Naslovnica Tech Tomić: Nuspojava u Hrvatskoj ima oko 18%, prijavljena 22 smrtna slučaja

Tomić: Nuspojava u Hrvatskoj ima oko 18%, prijavljena 22 smrtna slučaja

Nastavlja se cijepljenje u Hrvatskoj, premijer Andrej Plenković ranije je najavio da ćemo do kraja lipnja cijepiti oko 55% odrasle populacije, no na tu prognozu moglo bi utjecati nepovjerenje dijela građana prema cjepivu AstraZenece.

– Jučer su u Hrvatsku stigle prve doze Johnson&Johnsona, no do daljnjega su u karanteni jer se nakon cijepljenja tim cjepivom kod nekih žena u SAD-u pojavili slučajevi krvnih ugrušaka, a cjepivo promatra i EMA, rekla je u središnjem Dnevniku HTV-a novinarka Ruža Ištuk.

Siniša Tomić, ravnatelj HALMED-a, je rekao da bi EMA odluku trebala donijeti sljedeći tjedan, najvjerojatnije u utorak ili četvrtak, kada zasjeda povjerenstvo za farmakovigilanciju.

– Sukladno dosadašnjoj ocjeni, to je cjepivo koje ima odobrenje EMA-e, gdje je omjer koristi i rizika pozitivan, te vjerujemo da će se ono moći primjenjivati uz eventualno ažuriranje informacija o lijeku, dodao je.

I dalje vlada nepovjerenje prema cjepivu AstraZenece, što se tiče nuspojava tog cjepiva, Tomić je rekao kako je i kod tog cjepiva EMA ocijenila omjer koristi i rizika pozitivnim, ocijenila je i da postoji određena povezanost s rijetkim tromboembolijskim slučajevima, koji su ponekad povezani s trombocitopenijom.

– Nastavlja se kontinuirana procjena uz dodatne podatke koje će države članice dostaviti, uzimajući u obzir i epidemiološke podatke kako bi s eventualno ustanovili svi čimbenici rizika, dodao je Tomić.

Osvrnuo se na nuspojave u Hrvatskoj, rekao je da ozbiljnijih nuspojava ima oko 18% poput preosjetljivosti ili tromboembolijskih slučajeva.

– Što se tiče smrtnih slučajeva, prijavljena su 22, za njih 10 je zatražena dodatna dokumentacija koja se dodatno istražuje, za 7 ih je odbačeno kao potpuno nepovezani, a za 5 nije vjerojatna povezanost s cjepivom, dodao je.

Na pitanje je li, kao stručnjak, skloniji vektorskim ili cjepivima na bazi RNA, Tomić je rekao da je treba odvojiti regulatorni postupak od nabavne cjepiva. Regulatorni dio, objasnio je, ocjenjuje se kvalitetu, sigurnost i djelotvornost.

– Sva cjepiva su dobivena biotehnološkim postupkom, sva su prošla rigoroznu procjenu EMA-e, nakon dobivanja odobrenja ona prolaze intenzivni monitoring i praćenje i kroz transparentan sustav upravljanja rizikom. Treba se oslanjati na informacije o lijeku koje su odobren od regulatora, zaključio je.

Ištuk je rekla kako sljedeći tjedan u Hrvatsku stiže 122.520 doza cjepiva Pfizera, Moderne i AstraZenece, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike