12.7 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Igor Knežević: Prosječna mirovina pala ispod 37% prosječne plaće

Igor Knežević: Prosječna mirovina pala ispod 37% prosječne plaće

Predstavnici Matice, Sindikata i Stranke umirovljenika dogovorili su u ponedjeljak u Vladi isplatu COVIDdodatka za umirovljenike, koji će obuhvatiti 850.000 korisnika. U emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” o tome su govorili Višnja Forutuna, predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske i Igor Knežević, tajnik Sindikata umirovljenika Hrvatske.

– COVID dodatak je jedna pomoći u ovim teškim vremenima pandemije za naše umirovljenike koji zapravo žive, većina, u siromaštvu. To im je izuzetno potrebno kako bi mogli kupiti sva potreban zaštitna sredstva i dezinficijense, kazala je Višnja Fortuna, predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske.

Istaknula je da su umirovljenici podijeljeni u četiri razreda. Oni s najnižim primanjima dobit će najviše. Svi s mirovinama od 1500 do dvije tisuće dobit će 900 kuna. Oni s mirovinama do 3000 – po 600 kuna, a oni s primanjima do 4000 tisuće – 400 kuna. Riječ je o jednokratnoj isplati koja će se isplaćivati na račun gdje primaju mirovinu, kazala je Fortuna.

– Matica umirovljenika Hrvatske i Sindikatu umirovljenika Hrvatske počeo je pregovore i pisao prvo pismo Vladi i nadležno ministarstvo točno prije godinu dana. I od tada smo u tome, nismo odustali. Naravno da smo i mi pregovarali, željeli smo da budu veći iznosi i sve umirovljenike, ali s obzirom na situaciju ekonomsku i ovo pandemiju, morali smo se, okrenuti na one najraniji koji su najpotrebnije a to su oni s mirovinama do 4.000 kune, dodala je Fortuna.

Naglasila je da je prosječna mirovina 2580 kuna, a ove godine je bilo samo 0,56% usklađivanje mirovina.

Igor Knežević, tajnik Sindikata umirovljenika Hrvatske, istaknuo je da će novac za isplatu biti iz državnog proračunu, a bit će isplaćeno oko 600 milijuna kuna. Istaknuo je da oko 5000 osoba starijih od 65 godina trenutno prima nacionalnu naknadu za starije, riječ je o ženskim osobama uglavnom u ruralnom području.

– COVID dodatak se neće ovršivati, neće se ni oporezivati. Bitno je naglasiti i da neće ulaziti u ukupan prihod kada se bude reguliralo besplatan zdravstveno osiguranje, kazao je Knežević.

– U slučaju da je osoba ostvarila mirovinu u Hrvatskoj i nekoj drugoj zemlji tada se iznosi zbrajaju i ne smije prijeći 4000 kuna da bi ostvarili pravo na COVID dodatak, kazala je Fortuna.

Knežević je istaknuo kako u Vladinoj odluci postoje neke nejasnoće te će zatražiti dodatno mišljenje.

– Isplate će krenuti krajem 30. travnja i početkom svibnja. Za osobe koji imaju hrvatsku i inozemnu mirovinu rješavat će se u lipnju, a isplata će najvjerojatnije biti u srpnju, kazao je Knežević.

– Udjel prosječne mirovine je pao u odnosu na prosječnu plaće ispod 37% te smo po tome najgori, uz Irsku, u Europskoj uniji. Treba se donijeti nova formula po kojem će se to usklađivati, istaknuo je Knežević.

VIDEO Plenković otkrio koliko će iznositi covid dodatak za umirovljenike: Ovime ih ne kupujemo za izbore

Najnovije

Još iz rubrike