Detalji napada na djelatnike socijalne skrbi u Kaštelima: Kolega je stao između muškarca i kolegica da ih zaštiti, ali jednoj je zavrnuo ruku. I prije su bili verbalno agresivni

Ilustracija

Novi napad na djelatnike socijalne skrbi – ovaj put u Kaštel Starom.

Kako se doznaje, incident se dogodio na terenu pri obavljanju redovitog posla u obilasku obitelji koje su u nadzoru.

Doznaje se da su radnici zadobili lakše ozljede. Za Dnevnik Nove TV od splitske policije stigla je potvrda da su trojica napadača uhićena i zadržana u policijskim prostorijama – čekaju se detalji kriminalističke istrage.

Ante Bjažević, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Split, u čijoj je nadležnosti podružnica u Kaštel Starom, ispričao je za DNEVNIK.hr da su u obilazak obitelji koja je i u njihovom tretmanu otišli socijalni radnik, socijalna radnica i psihologinja.

”Otišli su kod njih kući i došlo je do eskalacije. Muškarac ih je potjerao iz kuće i rekao da im on neće nikamo ići. Fizički je napao kolegu radnika i gurao ga niz stepenice, udario ga je nogom u nogu. Kolega je stao između kolegica i muškarca, da ih zaštiti, ali uspio je radnici zavrnuti ruku”, ispričao je. Napadnuti socijalni radnici potražili su liječničku pomoć, a utvrđene su im lakše tjelesne ozljede.

”Psihička trauma je jako velika”, dodao je ravnatelj.

”Prije je ta obitelj bila verbalna agresivna, ali ništa nije ukazivalo da bi se ovako nešto moglo dogoditi”, kaže Bjažević.

Ravnatelj Centra je istaknuo da je posljednjih tjedana posao socijalnih radnika posebno otežan. ”Ovo je već hajka. Sve eskalira, od svega što se dogodilo u Novoj Gradiški, Ivanić-Gradu, Omišu, a sada i u Kaštelima. Posao je sada posebno težak, ali nadam se da će se to uskoro smiriti”, zaključio je.

Na napad je reagirala i Komora socijalnih radnika koji su najoštrije osudili.

”Nasilje, kako fizičko tako i govor mržnje, kao i neprimjerene izjave javnih osoba, koje ne pridonose poboljšanju kvalitete rada djelatnika sustava socijalne skrbi. Upućujemo apel Predsjedniku, Premijeru, Vladi i resornom ministru, kao i nadležnim institucijama, da sukladno svojim ovlastima naprave sve da zaštite radnike i stručne djelatnike u cijeloj Republici Hrvatskoj”, poručuju, piše Dnevnik.hr

Share This Article