19.8 C
Zagreb
Naslovnica Tech Zamjenica ravnatelja HZJZ-a otkrila dokad će u Hrvatskoj cjepivo Johnson&Johnsona biti na...

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a otkrila dokad će u Hrvatskoj cjepivo Johnson&Johnsona biti na čekanju, kao i po čemu se britanski soj korone najviše razlikuje od osnovnog

Tek što su doze cjepiva Johnson&Johnson stigle u Hrvatsku, stavljene su na čekanje. Situaciju s tim cjepivom komentirala je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Na pitanje do kada će doze cjepiva stajati u kutijama, Pavić Šimetin je kazala da se čeka mišljenje Europske agencije za lijekove (EMA), koje se očekuje za nekoliko dana.

Objasnila je zašto se dok se čekala odluka EMA-e o AstraZeneci nastavilo s cijepljenjem, ali sada se cjepivo ne koristi. ”Od tvrtke Johnson&Johnson je krenula molba za karantenom dok se ne razmotri stajalište EMA-e, no u međuvremenu je i ta odluka tvrtke promijenjena tako da bi mi zapravo i mogli drugačije odlučiti. Ali mislim da ćemo čekati kako će EMA reagirati”, poručila je.

Pavić Šimetin ističe da, kada je riječ o cjepivu AstraZenece, u Hrvatskoj nisu zabilježeni slučajevi krvnih ugrušaka.

Neki liječnici pacijentima preporučuju da kod pojave nuspojava nakon cijepljenja koriste Andole ili Aspirine. Zamjenica ravnatelja HZJZ-a kaže da oni to ne preporučuju. ”Sve relevantne međunarodne institucije nisu dale takvu preporuku”, rekla je.

Komentirala je i britanski soj i pojasnila pojavljuju li se kod njega drugačiji simptomi u odnosu na standardni soj. ”Kod njega se simptomi pojavljuju ranije nego kod standardnog, već negdje dva do tri dana od kontakta. To je u tom smislu najveća razlika”, rekla je Pavić Šimetin, piše Dnevnik.hr

Johnson i Johnsonovo cjepivo stiglo u RH, ali neće u distribuciju

Europska komisija neće obnoviti ugovore s proizvođačima AstraZenece i Johnson&Johnsona?

Najnovije

Još iz rubrike