9.2 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Tesla u plusu 787%, Zoom 413%, Amazon 79%. Trebaju li tvrtke koje...

Tesla u plusu 787%, Zoom 413%, Amazon 79%. Trebaju li tvrtke koje su se obogatile u pandemiji plaćati veći porez?

A iz Ujedinjenih naroda stiže zanimljiv prijedlog svim Vladama. Glavni tajnik Antonio Gutereš predlaže da se uvede porez svima koji su se obogatili u vrijeme pandemije. Time bi se smanjila ekstremna nejednakost koju je pandemija napravila jer dok su mnogi biznisi i pojedinci bankrotirali mnogi drugi su u toj nevolji zaradili. Tko su pandemijski profiteri istražila je Darinka Trgo.

Na ulici ih nikada nije bilo više. I ne samo u Zagrebu. Wolt posluje u 129 gradova u 23 zemlje. U godini pandemije utrostručili su zaradu. I to bi mogli platiti većim porezom. Naravno, ako svijet odluči poslušati Glavnog tajnika Ujedinjenih naroda.

”Najnovija izvješća pokazuju da je bogatstvo najbogatijih ljudi na svijetu u proteklih godinu dana poskočilo za pet bilijuna američkih dolara. Pozivam vlade da razmotre solidarnost ili porez na bogatstvo onima koji su profitirali tijekom pandemije, kako bi smanjile ekstremne nejednakosti”, rekao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

Porastao je i broj milijardera, sada ih je 30% više nego 2019. U isto vrijeme, zbog korone bez posla je ostalo 115 milijuna ljudi. Dok jedni krpaju kraj s krajem, drugima posao cvijeta.

”Oni koji su vjerojatno na neki način brže napredovali nego što bi u nekim drugim okolnostima su svi oni koji su vezani uz tehnologiju. Zašto su napredovali i zašto imaju dobre poslovne rezultate…pa vjerojatno zato što smo mi kao potrošači sami odlučili da ćemo konzumirati njihove proizvode i usluge”, smatra Andrej Grubišić, financijski stručnjak.

A konzumirali smo aplikacije za dostavu hrane, internet trgovinu, zapravo sve što ima veze s internetom. Netflixu je tržišna vrijednost u 2020 skočila za 48%. Zoom, za koji mnogi prije pandemije nisu ni čuli, u tri mjeseca prošle godine zaradio je više nego u cijeloj 2019. Tržišna vrijednost mu je skočila za 413%.

Nije čudno što je Elon Musk s 35. skočio na 2. mjesto najbogatijih po Forbesu. Njegova je Tesla rekorder pandemije: vrijednost pluls 787%. Bogatiji od njega je samo Jeff Bezos, čijem je Amazonu doba online shoppinga donijelo plus od 79%. Pinterest 2020. vrijedi 291% više nego godinu prije, Spotifyju je pandemija donijela plus od 123%.

Ali plan UN-a da ih oporezuje, mogao bi se obiti o glavu potrošača, misli Grubišić. Zbog većih poreza mogle bi porasti cijene proizvoda i usluga.

”Nije rješenje u povećanju porezne presije, možda je rješenje upravo u pronalaženju načina kako relaksirati postojeću poreznu presiju i u što je moguće većoj mjeri zapravo ukinuti ili reducirati postojeće regulacije kako bi mi kao potrošači imali što veću mogućnost kupit proizvode i usluge na slobodnom tržištu gdje će biti proizvodi usluge koje će nama donijeti veću korist nego kada bi to bilo pod ingerencijom države”, kazao je Grubišić.

A da u doba pandemije postoje korona profiteri, dokazao je Amerikanac kojeg su uhitili na Bregani. Nije riječ o Don Corleoneu, nego o Don Victoru koji je pronevjerio 7,2 milijuna dolara koje je njegova tvrtka u Americi dobila u sklopu potpore poduzetnicima.

Don Victor poznat i kao Luigi iz serije Hitna služba lažirao je zapošljavanje 441 radnika, a milijune je potrošio na skupocjene automobile i vile, prenosi RTL.

Uhićeni glumac iz “Hitne službe” traži politički azil u Hrvatskoj: Morao sam pobjeći od Bidena

Najnovije

Još iz rubrike