11.1 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO SNV-ov Godišnji izvještaj govora mržnje i nasilja prema Srbima; Pupovac napao...

VIDEO SNV-ov Godišnji izvještaj govora mržnje i nasilja prema Srbima; Pupovac napao Thompsona, govorio i o Milanoviću, zvijezdi petokraki…

SNV predstavlja Godišnji izvještaj pojava govora mržnje i nasilja prema Srbima za 2020. godinu, na predstavljanju su autor Tihomir Ponoš i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, te docent na Katedri za kazneno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Aleksandar Maršavelski.

– Jedan sud osuđuje pozdrav “Za dom spremni”, a drugi tvrdi da je Thompsonovo izvikivanje ustaškog pozdrava tokom rata mobiliziralo ljude i da se ne može izjednačavati s vremenom totalitarnog režima čime se daje legitimacija i normalizacija takvom pozdravu kojeg ne bi smjelo biti nigdje osim u posebnim muzejskim, filmskim ili kazališnim prigodama, a nikako ne u nečemu što ima izrazito javan karakter i podržava vezu između ratnih stradanja 1941. i 1991 godine. Time se Hrvatska drži u određenom odnosu taoca. Svi znamo da je bilo pojava i nedemokratskih snaga kao i onih izrazito regresivnih poraženih u Drugom svjetskom ratu na području cijele istočne Europe, ali neke zemlje su se takvih pojava oslobodile, ali Hrvatska nije, što se jasno vidi u Biltenu. Sudovi na žalost ne vide tu razliku, odnosno ne mogu ili je ne žele vidjeti pod pritiskom javnog mnijenja ili moćnih institucija bilo vjerske bilo političke prirode – kazao je Pupovac, pišu Novosti.

Prema njegovim riječima, postoji problem i s člankom 325 Kaznenog zakona koji predviđa sankcije za vrijeđanje žrtava genocida i holokausta do tri godine zatvora, ali osim te odredbe ne sadrži nikakve druge sankcije. U Hrvatskoj je historijski revizionizam prirodno stanje, naglasio je Pupovac, zalažući se za mijenjanje i ujednačavanje sudske prakse za što je potrebna pomoć autoriteta, ne samo iz akademskog područja, nego i onih koji imaju svijest o važnosti ustavnog patriotizma, ali ne etničkog i vjerskog patriotizma u mržnji, nego patriotizma u vladavini zakonitosti, a kod nas ljudi još uvijek misle da je patriotizam mrziti nekoga, a ne poštivati Ustav koji jamči svima jednakost.

Pupovac je kazao da su geste važne i potrebne, ali da same po sebi neće biti dovoljne bez zakonskih izmjena koje trebaju pratiti i promjene u obrazovanju i medijima. Podsjetio je na slučaj jedne zagrebačke škole u kojoj je profesorica djeci dala materijal u kojem se citira Ante Starčević koji je Srbe nazivao “pasminom Slavoserbskom”, kao da se radi o životinjama, što je, kako je rekao, klasičan primjer historijskog oblika govora mržnje.

Pozdravio je medijsko praćenje osamdesete obljetnice osnivanja Nezavisne Države Hrvatske proteklih dana, s obzirom da je bilo više tekstova u kojima je istican zločinački karakter NDH, ali i kritizirao šutnju o marširanju crnokošuljaša u Splitu koji izjednačavaju ustaški pozdrav “Za dom spremni” s pozdravom “Hvaljen Isus i Marija”.

– O tome se ne smije šutjeti, jer šutnja omogućava govor mržnje. Oni bi ušutjeli istog trenutka kad bi progovorili neki od autoriteta koji moraju zaštiti kršćanski pozdrav kojeg se lijepo sjećam iz svog djetinjstva u Dalmaciji, rastući u miješanoj sredini katolika i pravoslavaca. Ne sjećam se da je itko razvio toleranciju prema pozdravu “Za dom spremni” i da je itko govorio javno da je isti kao i “Hvaljen Isus i Marija”. Zato pozdravljamo napredak, ali nas brine što se u školama ne uči ono što se treba učiti i da se na sudovima ne sudi onako kako se treba suditi. Ponavljam da treba sinkronizirano mijenjati zakonodavni okvir koji se polako i mijenja, ali obrazovni koncept se na žalost ne mijenja i nedostaje mu građanski odgoj i svijest o figurama i strahotama iz Drugog svjetskog rata. Zato je dragocjeno ono što je Žarko Puhovski prije nekoliko dana govorio o poglavniku Anti Paveliću. Govor mržnje širi se na sve druge koji nam se ne sviđaju iz različitih razloga, ne samo prema Srbima. Na takav način kao društvo postajemo sve više nesposobni da vlastite razlike, podjele, a nerijetko i sukobe, posredujemo drugačijim tipom govora i jezika, nego to radimo jezikom izrazite nekulture, netolerancije i mržnje. To su tri zabrinjavajuća tipa govora koja se šire u društvu prema svima koji su različiti ili imaju drugačije stavove. Takvo ponašanje može se zaustaviti samo obranom slobode na razlike, borbom za toleranciju i raspravu koja će rasvijetliti sve što treba rasvijetlili, umjesto da sve pretvaramo u kaljužu ružnih riječi i govora mržnje – istaknuo je Pupovac.

Pupovac je također upozorio da je u Hrvatskoj teško krenuti u raščišćavanje s prošlosti i mijenjanje Kaznenog zakona sve dok se na pitanju ustaškog pozdrava dobivaju ili gube glasovi, podsjetivši da je neformalna skupina, u kojoj je bio i predstavnik HDZ-a, dogovorila određena zakonska rješenja, ali i da među njima postoje različiti pogledi na sankcioniranje ustaškog pozdrava, prenose Novosti.

”Kod nas mnogi smatraju da patriotizam znači mrziti drugoga, a ne poštivati Ustav koji svima jamči jednakost”, zaključio je.

Pita se kako je moguće da se u školi pojavi materijal koji navodi da je Ante Starčević Srbe nazivao pasminom. ”Pasmina se koristi za životinje. To je klasičan primjer govora mržnje u povijesti. Odgoj je u toleranciji, a ne u predrasudama”, poručuje Pupovac.

Kada je riječ o govoru mržnje prema Srbima i kršenju Ustava, Pupovac je odgovorio novinarima koji su ga pitali misli li u tom kontekstu na predsjednika Republike Zorana Milanovića.

”Ja sam kategorizirao tri vrste govora – jezična nekultura, jezična netolerancija i govor mržnje. Gdje točno spada njegov govor, to bi trebali analizirati. Ali je točno da spada u jedno od ova tri. Posebno je zabrinjavajuće da javne osobe sve češće govore vrlo privatnim jezikom. Ono što je dopušteno u komentarima na forumima, gdje se često govori privatnim jezikom, a jedan od oblika privatnih jezika jest govor mržnje i govor netolerancije”, kaže.

Dodao je da ulazimo u vrijeme u kojemu se sve u društvu komentira govorom mržnje. ”Kada predsjednik Republike počne govoriti tim jezikom (privatnim jezikom, op.a.), onda to postaje problem. Kada bilo tko u Saboru počne govoriti privatnim jezikom, to je problem”, govori Pupovac.

Tihomir Ponoš je pojasnio da se ovom biltenu o govoru mržnje Milanović spominje za 2020. godinu, i to – u pozitivnom smislu, odnosno kada se govori o njegovoj regulaciji zakonskog okvira za uzvik ”Za dom spremni”.

Ponoš je istaknuo i da posebno brine nasilje u Vukovaru koje se na tom području bilježi tijekom cijele godine, a podsjetio je i na navijačke sukobe. ”Takvi sukobi često završavaju na etničkoj pripadnosti. Zabilježeni su i napadi na djecu”, rekao je. Dodao je da su govoru mržnje često izloženi i politički predstavnici Srba u Hrvatskoj, prenosi dnevnik.hr.

Bilten je OVDJE

Thompsonov menadžment odgovorio Pupovcu: Ako tražite mržnju potražite je u svojim redovima, jer tamo ćete je i naći

Najnovije

Još iz rubrike