Maras ide k Milanoviću: Uvijek sam bio i za dom i za domovinu spreman… Nećemo dozvoliti rehabilitaciju ustaštva i komunističkog antifašizma

Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata i Zbor udruga veterana gardijskih brigada danas imaju sastanak s predsjednikom Zoranom Milanovićem na temu potraživanje ratne odštete od Republike Srbije, pitanja nestalih, problematike tužbi hrvatskih logoraša protiv Republike Srbije i rasprava o obilježavanju obljetnica iz Domovinskog rata. Pritom će među četvoricom predstavnika branitelja, predsjednik primiti i Zorana Marasa, predsjednika Udruge Specijalne policije, zbog kojega je lani napustio svečanost obilježavanja obljetnice operacije Bljesak u Okučanima jer je u službenoj delegaciji vidio Marasa u majici HOS-a s pozdravom “Za dom spremni”.

Kazao je kako su oni prošle godine krajem studenog uputili dopis predsjedniku države i premijeru o sastanku na temu ratne odštete od Srbije. Ponovno smo uputili taj dopis 23. veljače obojici. Uz temu odštete bit će tu i tema nestalih, logoraši, te pravilnici o obilježavanja obljetnica”, kazao je Zoran Maras, prenosi N1.

Od Plenkovića na poziv za sastanak, kaže, nisu dobili odgovor.

“Sastanak je održan s Tomom Medvedom i tamo su bili predstavnici MVP-a i Ministarstva pravosuđa. Smatramo da najodgovornije osobe koje o tim temama trebaju razgovarati su Plenković, Milanović pa i Jandroković. Ne možemo sve navaliti na ministra branitelja. Ako nas Plenković ne primi, neka nam javi zašto neće”, kazao je Maras.

Nećemo dozvoliti rehabilitaciju ustaštva i komunističkog antifašizma

“Pripadnici policije, gardijskih postrojbi i HOS-a zajedno su obranili Hrvatsku. Mi nećemo dozvoliti ustašizaciju Domovinskog rata, niti rehabilitaciju komunističkog antifašizma niti pojavu četništva. Svi koji hoće to raditi i nametati te teme, štete Hrvatskoj”, rekao je Maras.

Marko Skejo je u Splitu 10.04. na dan osnivanja NDH okupio pripadnike svoje postrojbe, gdje su uzvikivali Za dom spremni. Splitska je policija poručila kako će izvijestiti DORH o prikupljenim saznanjima oko okupljanja kod spomenika 9. bojne HOS-a u ulici Ruđera Boškovića povodom 30. godišnjice osnutka te postrojbe, na kojem su sudionici uzvikivali ‘za dom spremni’.

Na pitanje je li prihvatljivo da uzvikuju ‘za dom spremni’, Zoran Maras kaže – To je njihov dan.

“Ne vidim zašto ne. To je njihov dan. Tada je osnovana ta postrojba. Što se tiče ZDS – uvijek sam bio domovini vjeran. Uvijek sam bio i za dom i za domovinu spreman i hrvatski narod”, rekao je Maras.

Što se tiče dolaska u Okučane, kazao je kako ne vidi zašto na obilježavanje akcije trebaju doći samo postrojbe koje su sudjelovale u akciji.

“Pitanje ratne štete i logoraša su važnije teme. Branitelji su za normalizaciju odnosa sa Srbijom, ali neke stvari iz novije povijesti moramo riješiti, ako ne bilateralno, onda na sudu. Mi imamo temelj za tužbu, a ako nema suda na kojem se može to riješiti, takav sud se može osnovati”, rekao je Zoran Maras uoči sastanka s Milanovićem, piše N1

Mi iz HOS-a nemamo ništa s NDH, nemamo ništa s partizanima i ustašama; Neka se kažnjava i isticanje crvene zvijezde petokrake

Mi iz HOS-a nemamo ništa s NDH, nemamo ništa s partizanima i ustašama; Neka se kažnjava i isticanje crvene zvijezde petokrake

Share This Article