Zbog hladnog vala kasni urod povrća

Foto: HTV / HRT

Debeli minusi proteklih dana pomrsili su račune domaćim povrćarima. Danonoćno su grijali plastenike kako bi povrtnice spasili od mraza. Danak im je već uzela pandemija, a urod rajčica, krastavaca, paprike zbog hladnoće bi mogao kasniti – gotovo mjesec dana. Država pomaže – COVID mjerama.

Izmjenjivalo se uz peć u plastenicima i staro i mlado. Čuvalo se od udara ledenih minusa nježne presadnice sezonskih povrtnica.

– Bilo je jako hladno i jučer smo cijeli dan grijali, ložili, imamo peć na drva, grijali smo i cijelu noć pa je prošla dobro, rekla je Ivana Blagojević iz Milanovca.

Te noći oka nije stisnula ni gospođa Nela, a ni njezin suprug Tomica.

– Jutros u 5 sati boce s brenerima su radile da spasimo biljke da se ne smrznu i hvala Bogu ovu noć su preživjele, rekla je Nelica Japarić iz Požege.

Velike oscilacije u temperaturi pod upitnik su dovele cijelu domaću povrtlarsku proizvodnju.

– Krastavci su već trebali biti posađeni, rajčica već stvara pupove, paprika isto, znači sadnja kasni najmanje 10 do 15 dana, ističe Ivana Blagojević.

Prvi krastavci trebali su se brati potkraj ovoga mjeseca, nisu još ni posađeni. Pandemija je za trećinu smanjila prodaju. Država im gubitak pokušava barem malo ublažiti.

– Ja sam u sustavu PDV-a. Pad prometa je zabilježen i onda sam dobio mjesečnu naknadu od nekih 4.000, rekao je Tomica Japarić iz Požege.

Baš zbog krize, sadit će se manje povrća u proljetnoj sezoni. Od lani je ostalo neprodano čak 40 posto proizvodnje krumpira i kupusa – koji su ovi proizvođači, prije nove sadnje, morali zaorati, piše HRT.

Share This Article