27.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Savjetnica ministra odgovorila je li se smrt male Nikoll mogla spriječiti i...

Savjetnica ministra odgovorila je li se smrt male Nikoll mogla spriječiti i najavila: Planiramo zapošljavanje do 250 stručnjaka

O slučaju smrti malene dvoipolgodišnje Nikoll i stanju u sustavu socijalne skrbi u RTL-u Danas govorile su sutkinja Visokog kaznenog suda Lana Peto Kujundžić i savjetnica ministra za socijalnu politiku Zvjezdana Bogdanović.

Savjetnica ministra odgovorila je na pitanje je li se smrt Nikoll mogla spriječiti.

“Teško je reći je li se moglo u potpunosti spriječiti. Sigurno da, da roditelji nisu reagirali onako kako jesu, da u nekom trenutku netko nije procijenio da dijete može biti vraćeno u biološku obitelj koja je, doista, procijenjena rizičnom obitelji”, kazala je Bogdanović.

No, dodala je da u tome sustav socijalne skrbi nije sam.

“Postoje protokoli za sprječavanje nasilja u obitelji koji vrlo jasno kažu da trebamo reagirati u isto vrijeme i vrlo koordinirano svi koji smo dionici takvog sustava i takvih protokola. To podrazumijeva i reagiranje odgojno-obrazovnog, zdravstvenog i pravosudnog sustava i sustava socijalne skrbi. U ovom slučaju očito nisu svi reagirali istovremeno na način na koji su trebali reagirati”, kazala je Bogdanović.

Bogdanić je kazala da vjeruju da će o stručni nalaz o slučaju male Nikoll imati sljedećeg tjedna. Najavila je da će “sigurno slijediti sankcije”, ako se utvrdi da je netko u sustavu zakazao.

“One imaju više razina, od ukora do gubljena licence i, možda, i otkaza. Ali to prvenstveno treba dokazati”, rekla je Bogdanović.

Lana Peto Kujundžić je kazala kako već 20-ak godina svjedoči praksi da se govori da “roditelj ima pravo na dijete, kontakte i da će on napraviti dobro za svoje dijete”.

“Ja svjedočim upravo obrnuto. Da bi dijete trebalo imati pravo i prvenstveno gledati njegov interes, a ne puštati roditelje da im kroz određeno vrijeme dajemo pravo na priču ti ćeš se popraviti, ti ćeš se izliječiti, više nećeš biti ovisnik, alkoholičar, promijenit ćeš ponašanje”, kazala je i dodala da stručnjaci u roku tri do pet mjeseci mogu utvrditi hoće li se popraviti kompetencije roditelja.

“Za tri do pet mjeseci možemo sa sigurnošću reći sudu – oduzmite im to pravo i dajmo dijete na posvojenje”, rekla je Peto Kujundžić.

Bogdanović je kazala da će se sigurno ići u zapošljavanje novih socijalnih radnika jer u sustavu ima premalo stručnjaka, a previše korisnika.

“Ministar i svi mi od prošlog tjedna radimo akcijski plan u kojem želimo brzo reagirati na potrebe sustava. Planirali smo zaposliti više od 200 ili 250 stručnjaka u sustavu socijalne skrbi”, kazala je i dodala da tim zapošljavanjem žele jačati i centre za socijalnu skrb i obiteljske centre.

Nakon smrti djevojčice mnogi su kritizirali socijalne radnike: Veliki broj mladih čeka posao, a država ne raspisuje pripravništvo

Najnovije

Još iz rubrike