27.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Nakon smrti djevojčice mnogi su kritizirali socijalne radnike: Veliki broj mladih čeka...

Nakon smrti djevojčice mnogi su kritizirali socijalne radnike: Veliki broj mladih čeka posao, a država ne raspisuje pripravništvo

Da Hrvatskoj nedostaju socijalni radnici mogli smo čuti bezbroj puta posljednjih dana prateći tragičan slučaj djevojčice iz Nove Gradiške. Istodobno, korisnika je sve više.

Paradoks je da velik broj mladih s diplomom čeka priliku za pripravništvo bez čega ne mogu položiti stručni ispit i dobiti priliku za rad u struci.

Studij socijalnog rada završila je prije sedam mjeseci i od tada čeka natječaj za pripravništvo.

“Od listopada 2020. nije bilo nijedenog natječaja za pripravništvo i od tada samo čekamo. To nam je važno jer bez toga ne možemo ući na tržište rada i raditi u svojoj struci”, izjavila je diplomirana socijalna radnica Katarina Mikulandra.

Studij socijalnog rada na Pravnom fakultetu Sveučilištu u Zagrebu na godinu završi 90 studenata. Polaganje stručnog ispita nakon godinu dana odrađenog staža uvjet je za zapošljavanje u javnim ustanovama.

“Oni su usko specijalizirana struka i mogu raditi u neprofitnim udrugama, ali većina zapošljavanja se događa u sustavu socijalne skrbi”, predstojnik Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Ivan Rimac.

Uvjet za dobivanje pripravništva je da su nezaposleni i prijavljeni na burzu rada, pa su mnogi prisiljeni odustati od svoje struke prije nego što su uopće uspjeli u nju ući.

“Nemaju svi mogućnost da ih roditelji uzdržavaju dok čekamo da se natječaji otvore. Te osobe imaju dva izbora ili primati zajamčenu minimalnu naknadu ili pronaći neki posao izvan struke što im onda onemogućava da se prijave na natječaj za pripravništvo ako se otvori”, smatra Katarina Mikulandra.

Samo u centrima za socijalnu skrb nedostaje 260 socijalnih radnika. Za ovu godinu ministarstvo je odobrilo zapošljavanje 150 pripavnika, no nitko još nije zaposlen.

“Drugi način je da se prate potrebe sustava i da se otvaraju prilike za radna mjesta i da pripravništvo bude način na koji se sustav oprema, puni stručnjacima”, ističe Ivan Rimac.

Zapošljavanje mladih stručnjaka samo je jedan u nizu problema, socijalni radnici upozoravaju – premalo ih je, korisnika je sve više, a problemi sve teži.

“Za obitelj djecu i mlade propisano je 1,5 socijalni radnik, 1 pravnik i jedan psiholog na 100 obitelji. Taj normativ nije ispoštovan. Ti normativi u praksi odstupaju čak i dvostruko. U svakoj podružnici u Zagrebu dvostruko su veći”, upozorava zamjenica predsjednika Hrvatske komore socijalnih radnika Ema Vukov Trifunović.

Trenutno je 158 nezaposlenih socijalnih radnika, u prva dva mjeseca ove godine traženo ih je 56, piše RTL.

Najnovije

Još iz rubrike