22.1 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo U pomoć građanima nakon erupcije stigli i kruzeri, premijer u suzama: Mi...

U pomoć građanima nakon erupcije stigli i kruzeri, premijer u suzama: Mi smo jedna obitelj

U petak je na karipskom otočiću Sv. Vincent eruptirao vulkan La Soufrière, što je najveća erupcija u posljednjih 40 godina. Nakon prve eksplozije koja je odjeknula otokom, došlo je do još dvije zbog čega je evakuirano oko 1.600 stanovnika.

Odvjetnica na otoku izvijestila je kako su evakuacije trenutno jako otežane jer su ogromni oblaci dima prekrili cijeli otok. Stanovnici koji su imali kofere sa sobom bili su prekriveni crnim dimom, a u pomoć je pristiglo i četiri kruzera, prenosi The Guardian.

Premijer Ralph Gonsalves kazao je kako će putnici morati biti cijepljeni cjepivom protiv koronavirusa prije nego što se ukrcaju na kruzer i pronađu privremeno sklonište na obližnjim otocima.

– Mi smo jedna obitelj na Karibima, zajedno ćemo to preživjeti, kazao je u suzama premijer.

Oko 2.000 ljudi trenutno je u 20 skloništa diljem otoka, prije nego što odu na obližnje otoke.

– Neće sve proći savršeno, ali ako budemo surađivali, bit ćemo jači nego ikad, kazao je premijer tužno te nadodao kako je ”ovo hitni slučaj i svi to razumiju”.

Posljednja veća erupcija dogodila se 1979. godine, no najtragičnija se dogodila 1902. godine kada je u više erupcija umrlo preko 30 tisuća ljudi, prenosi Večernji.

Erumpirao vulkan na Karibima, evakuirano više od 16.000 stanovnika

Najnovije

Još iz rubrike