9.2 C
Zagreb
Naslovnica Tech Oborili smo novi rekord: Razina ugljičnog dioksida u atmosferi ponovno je dosegla...

Oborili smo novi rekord: Razina ugljičnog dioksida u atmosferi ponovno je dosegla visoku razinu

Koncentracije ugljičnog dioksida koji zagrijava klimu u atmosferi dosegle su rekordne razine, unatoč padu emisije tijekom pavidemije covid, rekli su znanstvenici.

Podaci koje je objavio Scrippsov institut za oceanografiju, Kalifornijskog sveučilišta u San Diegu, pokazuju da su atmosferske koncentracije stakleničkih plinova u ožujku u prosjeku iznosile 417,14 dijelova na milijun (ppm), što je novi rekord. piše The Guardian.

Prošlogodišnja prosječna godišnja brojka iznosila je 413,94 ppm – s prognozom razine 2021. oko 416,3 ppm.

Razine ugljičnog dioksida u atmosferi lagano variraju tijekom godine, opadajući, jer neke tijekom proljeća i ljeta apsorbiraju biljke koje rastu na sjevernoj hemisferi, prije nego što razine ponovno porastu tijekom jeseni i zime.

No, dugoročni trend porasta koncentracije ugljičnog dioksida uzrokovan je ljudskom aktivnošću, uglavnom izgaranjem fosilnih goriva i krčenjem šuma.

Globalne emisije privremeno su se smanjile 2020. godine kao rezultat pada upotrebe prometa i gospodarske aktivnosti uslijed udara pandemije koronavirusa.

No, smanjenje emisija 2020. godine nije bilo dovoljno da bi bitno utjecalo na nakupljanje ugljičnog dioksida u atmosferi, koji i dalje raste. Mnogo veća, dugoročna smanjenja emisija bit će potrebna kako bi se usporio ili zaustavio rast.

Projekcije UN-ovog tijela za klimatske znanosti, Međuvladin panel za klimatske promjene upozorava da će zaustavljanje globalnog zatopljenja na 1,5 °C – nakon čega se očekuju najgori utjecaji porasta temperatura – globalne emisije trebati doseći nulu do oko 2050. ili prije.

Komentirajući najnovije podatke, prof. Martin Siegert s Instituta Grantham u Londonu rekao je da se novi rekord u potpunosti očekuje.

“Emisije su možda smanjene, ali još uvijek emitiramo puno ugljičnog dioksida, pa će njegova atmosferska koncentracija sigurno rasti i nastavit će to činiti sve dok ne dođemo negdje blizu neto nula emisija. Naš put do nule je očit, izazovan i neophodan – i moramo hitno nastaviti s prijelazom”, rekao je, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike