4.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Obnova na području Topuskog, ministar Medved obišao toplice

Obnova na području Topuskog, ministar Medved obišao toplice

Potpredsjednik Vlade RH i čelnik Stožera za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved posjetio je u subotu toplice u Topuskom, gdje je nakon potresa smješteno 109 korisnika Doma za starije i nemoćne osobe iz Petrinje.

Medved je s načelnikom Općine Topusko Ivicom Kuzmićem i ravnateljem Top-Termi Topusko Domagojem Moslerom razgovarao o sanaciji šteta od potresa na širem području Topuskog.

Smještaj i prehranu korisnika iz Gline i Petrinje u toplicama financira država, a ta će se praksa nastaviti sve dok se korisnici na vrate u svoje domove, objavljeno je na službenim Vladinim stranicama – potresinfo.gov.hr

“Došao sam se uvjeriti u uvjete stanovanja ljudi koji su iz Petrinje i Gline nakon potresa ovdje privremeno smješteni”, izjavio je ministar Medved i zahvalio ravnatelju Toplica na osiguranim dobrim uvjetima.

Dom za starije i nemoćne u Petrinji bit će obnovljen u rujnu i tada će se korisnici iz privremenog smještaja u Topuskom vratiti u svoj matični dom, dodao je, istaknuvši da korisnici u Topuskom imaju svu potrebnu skrb i njegu.

Nastavit će se i obnova toplica u Topuskom

Sukladno dinamici povratka nastavit će se i projekt obnove Toplica, u koje je u zadnjih pet godina uloženo 30-tak milijuna kuna. Dodatnih 25 milijuna uložit će se u iduće dvije godine, izvijestio je ravnatelj Mosler.

Planira se i povećanje kapaciteta i sadržaja Top-Termi s novim geotermalnim prstenom vrijednim 600 milijuna kuna.

Razvojne projekte u Topuskom s velikim investicijskim iznosima podržao je i saborski zastupnik Ivan Celjak (HDZ).

Tomo Medved istaknuo je potporu Vlade RH svim projektima, posebno istaknuvši početak gradnje autoceste do Siska i spoja prema Topuskom.

Dosad je uklonjeno oko 50 u potresu oštećenih objekata, dodao je i za početak svibnja najavio obnovu nekonstrukcijskih elemenata obiteljskih kuća, dimnjaka i krovišta, primjerice, na potresom pogođenom području.

Projekt Top-Termi nacionalni projekt

Načelnik Kuzmić rekao je da projekt Top-Termi nadilazi županijsku važnost te se može smatrati nacionalnim projektom kada bude završen za nekoliko godina.

Za idući petak potpredsjednik Vlade RH Medved najavio je sastanak s predstavnicima više ministarstava s kojima će razgovarati o daljnjim mogućnostima razvoja ovoga kraja, ali i o sanaciji posljedica potresa te obnovi Općine Topusko, prenosi besplatno Hina.

Najnovije

Još iz rubrike