8.7 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Kako se otrijezniti? Izbjegnite mamurluk i glavobolju u samo 5 malih koraka

Kako se otrijezniti? Izbjegnite mamurluk i glavobolju u samo 5 malih koraka

Izlasci nerijetko uključuju i pokoju čašicu više, a posljedice su najvidljivije idućeg dana kada se pojave jaka glavobolja, drhtavica, bol u mišićima, mučnina i osjećaj slabosti.

Mamurluk je skupina različitih nuspojava koje nastaju zbog pretjerane konzumacije alkohola. Može trajati i do 24 sata nakon pijanstva, a što više alkohola unesete u organizam, to će i mamurluk biti gori. Ipak, postoji nekoliko načina kako izbjeći ovo stanje, ali i kako se otrijezniti bez previše muke.

Zašto dolazi do mamurluka?

Osim očitog razloga, a to je pretjerana konzumacija alkohola, neke stvari će dodatno utjecati na opijanje, a samim time i teže triježnjenje te veće posljedice dan kasnije. Na primjer, konzumacija alkoholnih pića na prazan želudac prouzrokovat će da tijelo brže apsorbira alkohol, dok će pušenje cigareta uz alkohol idući dan učiniti još gorim.

Mamurluk će također biti gori kod nedovoljne količine sna nakon pijanstva. Zbog češćeg mokrenja, može doći i do dehidracije koja vodi do glavobolje, žeđi i vrtoglavice. Alkohol također utječe i na razinu šećera u krvi te ga snižava pa može doći do slabosti, drhtanja i napadaja.

Dakle, alkohol djeluje negativno na organizam, a mamurluk će biti još gori zbog:

konzumacije prevelike količine alkohola

dehidracije

konzumacije alkohola na prazan želudac

neispavanosti

Kako spriječiti mamurluk?

Prije svega, potrebno je pojesti obrok prije, ali jesti i za vrijeme konzumacije alkohola, a najbolje će pomoći ugljikohidrati ili masnija hrana. Važno je i stalno piti vodu kako ne bi došlo do dehidracije, a samim time i glavobolje dan nakon.

Preporuča se nakon svake čaše alkoholnog pića popiti čašu vode. Pazite da ne miješate alkoholna pića jer se time povećava mogućnost mučnine. Uvijek pazite da ne pređete svoju granicu i pijte što sporije.

Kako se otrijezniti?

Ako ste već pretjerali s alkoholom i znate da vas idući dan čeka triježnjenje, najbolje je što prije poduzeti sve radnje kako bi se uspješno riješili mamurluka. Evo nekoliko savjeta kako se otrijezniti i lakše preživjeti dan nakon:

1. Naspavajte se

Prije svega, pobrinite se da se dobro naspavate kako bi se tijelo samo oporavilo. Spavanje, ali i odmor tokom dana će ubrzati oporavak. Ne zaboravite i prije spavanja popiti čašu vode.

2. Pijte puno tekućine

Baš kao što je važno piti vodu dok pijete alkohol, tekućina je važna i dan nakon. Ako osjećate mučninu, povraćate ili imate proljev, najvažnije je piti puno tekućine. Pomoći može i šalica čaja od kamilice ili stolisnika, kao i piće s elektrolitima.

3. Pazite na prehranu

Pokazalo se kako prehrana bogata vitaminima B kompleksa i cinkom, a koja se uzima dan prije i nakon konzumacije alkohola, može smanjiti simptome mamurluka. Općenito, nutritivno bogata hrana može bitno poboljšati oporavak organizma.

4. Uzmite voće

Važno je jesti voće koje zbog fruktoze pomaže tijelu u razgradnji alkohola. Posebno može pomoći vitamin C, kao i cijeđena naranča u koju možete dodati malo ribanog đumbira koji je odličan protiv mučnine.

5. Pažljivo s lijekovima

Nekim ljudima je bolje i od uzimanja lijekova protiv bolova ili aspirina. Ipak, ovdje treba biti oprezan jer lijekovi mogu donijeti više štete nego koristi.

Zaključak

Konzumacija previše alkohola vodi do niz nuspojava idućeg dana, poznatih i kao mamurluk. Nekada mamurluk može trajati i do 24 sata, a važno je napraviti nekoliko radnji za vrijeme ispijanja alkoholnih pića, kao i kada već nastupi mamurluk.

Osnovno je unositi dovoljno tekućine, kao i redovito jesti, a pomoći može i dovoljna količina sna. Mnogi ljudi ne znaju kako se otrijezniti, a ključ je piti odgovorno kako ne bi ni došlo do mamurluka i potrebe za triježnjenjem, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike