9.2 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava VIDEO Kako se otvara kokos? Znamo jednostavnu tehniku koja pali baš svaki...

VIDEO Kako se otvara kokos? Znamo jednostavnu tehniku koja pali baš svaki put

Jedno od najukusnijeg egzotičnog voća koje možemo naći u našim trgovinama jest kokos. No, jeste li znali da kokos nije samo voće, već i orah i sjeme? Tehnički gledano, kokos je vlaknasta jednosjemena koštunica, prenosi N1.

Ako biste pokupili kokos koji je pao s kokosove palme, primijetili biste da je tvrd i zelen – to je sloj zvan egzokarp. Neposredno iza tog sloja nalazi se smeđa i dlakava ljuska naziva mezokarp, a unutar nje nalazi se endokarp koji je s vanjske strane sjemena. Unutar sjemena pronaći ćete bijelo “meso” kokosa i kokosovu vodicu.

Iako ga nije lako otvoriti, kokos sadrži mnoge ljekovite tvari, zbog čega je vrlo cijenjen i u kuhinji, ali i u kozmetici. Kokosovo meso može se jesti samo, a dolazi i narezano, naribano i usitnjeno. Kokosovo mlijeko i vrhnje dobivaju se prešanjem sirovog, naribanog mesa, a suho se obično koristi u kolačima. Daljnjom preradom se melje u brašno. Iz kokosovog mesa može se dobiti i kokosovo ulje koje je tijekom zime u čvrstom agregatnom stanju, a u ljetne mjesece u tekućem.

Ljekovitost kokosa

Za razliku od mnogih drugih vrsta voća s visokim udjelom ugljikohidrata, kokosov orah sadrži uglavnom masnoće. No, one su napravljene od posebne vrste triglicerida i zbog toga je lakše probavljiv od običnih masti. Osim masti, kokos sadrži mnoge vitamine i minerale: željezo, mangan, kalij, fosfor, cink, magnezij i kalcij. Evo zbog čega je kokos pravo supervoće:

kokosova voda odličan je izvor elektrolita

ima snažna antibakterijska, antivirusna i antimikrobna svojstva

otapa bubrežne kamence alkalizirajući pH mokraće

poboljšava rad crijeva i probavnog sustava

smanjuje loš kolesterol, a povisuje dobar

regulira šećer u krvi

štiti od osteoporoze

potiče obnovu tkiva

štiti jetru

krcat je antioksidansima koji se bore protiv prijevremenog starenja

Kako se otvara kokos?

Da dođete do ukusnog, slatkastog kokosovog mesa, morate se malo pomučiti. Kod nas se mogu pronaći kokosi kojima je već skinuta vanjska kora pa je potrebno samo otvoriti sjemenku. Za čišćenje kokosa, baš kao i za avokado ili kivi, postoje mnoge tehnike, no jedna od njih pali baš svaki put. Ovaj postupak otvaranja kokosa zapravo je vrlo brz i jednostavan, ali vam ipak treba nekoliko vrsta alata:

odvijač ili bilo koji čvrst i šiljat predmet

čekić

daska

dovoljno oštar nož

Odvijačem probušite tri kruga koje se nalaze na vrhu kokosa i lagano ih proširite. Potom iscijedite kokosovu vodu u čašu. Kako biste otvorili kokos, čekićem udarajte po bočnoj strani kokosa dok kora ne pukne. Rastvorite kokos i sastružite bijelo meso. Možete ga dodati u smoothieje, voćne salate, umake, kolače i razna jela koja će zbog kokosa poprimiti poseban, egzotičan okus.

U slast!

Najnovije

Još iz rubrike