12.6 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO Beroš: Potpuno je jasno da smo na prekretnici; Danas će se...

VIDEO Beroš: Potpuno je jasno da smo na prekretnici; Danas će se normalizirati isporuka lijekova bolnicama

U posljednja 24 sata zabilježeno je 2599 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 13200. Među njima su 1 768 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 175 pacijenata. Preminulo je 50 osoba. Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske održava konferenciju za novinare, prenosi N1.

Vera Katalinić Janković izvještava o trenutnoj situaciji s koronavirusom.

Ukupno brojka preminulih je 6235 od početka epidemije. Za jednu osobu je nepoznati komorbiditet, a za četiri osobe su evidentirani komorbiditeti iz skupine kardiovaskularnih bolesti. Najmlađa preminula osoba ima 23 osobe i ima multiple komorbiditete iz skupine malignih bolesti, izvijestila je.

Capak o aktualnoj epidemiološkoj situaciji

“Danas smo imali 2599 novih slučajeva. Prije tjedan dana imali smo 2362 novooboljela, a tjedan prije 1802. U prvih pet dana ovog tjedna imali smo 8338 novih slučajeva. Prosječna incidencija 14-dnevna je 593.3. Najniža je u Istri, a najviše u Primorsko-goranskoj – 1438. Na 18. smo mjestu u EU, 17 zemalja ima nižu incidenciju od nas”, kazao je Krunoslav Capak.

“Brojka zaraženih u ovom tjednu je za 9 posto manja nego u prošlom tjednu”, dodao je.

Beroš: Cijepljenje najsigurniji način za povratak na staro

Na njega se nadovezao ministar zdravstva Vili Beroš.

“S obzirom na današnji broj novozaraženih i preminulih, jasno je da smo na prekretnici. Odaziv na cijepljenje, poštivanje mjera, to određuje smjer epidemije. Najviše možemo učiniti sami. Cijepljenje je najsigurniji i najjednostavniji alat za povratak na staro. To je bez dileme”, rekao je Beroš.

“Europska agencija za lijekove je naglasila da su rizici AstraZenece minimalni, manji su od loših navika poput pušenja i alkohola. Rizici su minorni. Proces razvoja cjepiva bio je nikad brži. Svaka glasina o tom procesu odmah je dospjela na naslovnice i stvorila se kriva slika o cjepivima. Istina je samo jedna – svaki lijek ima nuspojave. Ali one su iznimka, svi koristimo lijekove, a rizici postoje, ali dešavaju se iznimno”, dodao je.

“60 milijuna ljudi cijepljeno je AstraZenecom, a teške nuspojave su bile u desetcima slučajeva”, dodaje.

Beroš kaže da se vraća povjerenje AstraZeneci. “Od velike je pomoći bila platforma za prijavu cijepljenja”, tvrdi.

“Građani se mogu prijaviti preko platforme, obiteljskog liječnika i poziva u call centar. Na platformi se mogu naručiti i oni prioritetni. Od danas je omogućeno da sve pojedinačne liste preko platforme budu plasirane u središnji registar, što su mnogi obiteljski liječnici priželjkivali”, pojasnio je Beroš.

Beroš: Danas će se normalizirati isporuka lijekova bolnicama

“Kada je riječ o dugovima veledrogerija, uplaćenih 900 milijuna kuna je znak Vlade da se poboljša stabilnost sustava. Razgovori nisu završili, oni su i danas, idući tjedan planiram sastanak s veledrogerijama. Svi dionici procesa pokazuju svjesnost situacije. Predstavnici veledrogerija su me izvijestili da će od danas normalizirati opskrbu lijekovima bolnica, ali to ne znači da smo problem riješili već da ćemo nastaviti razgovarati”, kazao je Beroš.

Najnovije

Još iz rubrike