24.5 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Sraz Reinera, Grmoje i Jovanovića oko iskorjenjivanja korupcije

Sraz Reinera, Grmoje i Jovanovića oko iskorjenjivanja korupcije

97% hrvatskih građana u Hrvatskoj percipira korupciju kao problem. U emisiji Hrvatskog radija – Poligraf, Željko Reiner, saborski zastupnik HDZ-a, Nikola Grmoja, predsjednik Antikorupcijskog vijeća i saborski zastupnik Mosta te Željko Jovanović, vanjski član Antikorupcijskog vijeća i član SDP-a slažu se da se s korupcijom treba obračunati. Međutim, ne slažu se oko toga tko ima veći broj afera i tko je zaslužan za potonuće Hrvatske na antikorupcijskoj ljestvici. Dok Jovanović i Grmoja žestoko prozivaju HDZ kao najodgovorniju stranku za stanje u pravosuđu Reiner uzvraća da hrvatski građani nisu zlatne ribice pa da ne pamte što je bilo ranije…

Može li Hrvatska početi iskorjenjivati korupciju…

Iz dana u dan svjedočimo aferama i mislim da je to našim građanima neizdrživo, ne da im se to više slušati, i zapravo budi jednu letargiju, malodušnost u društvu, nema želje da se to promijeni, to su shvatili kao jedan modus operandi u hrvatskoj politici i životu u Hrvatskoj, navodi Nikola Grmoja.

– Mislim da je vrijeme da mi političari priznamo da ovako više ne ide, da je potrebno napraviti korjenite promjene, ne samo u smislu Strategije, neće samo strategija nešto promijeniti, nego da pokušamo napraviti sve što je u našoj moći da naše institucije, pravosuđe, tijela za prevenciju korupcije budu neovisna. Nema magičnog štapića za borbu protiv korupcije, ali jedino rješenje je neovisno pravosuđe i institucije, ubrzavanje sudskih procesa, znamo koliko dugo traju. I strah političara i svih onih koji djeluju u javnom životu i svih onih koji su uključeni u koruptivne procese da će biti kažnjeni. Strah je, ja mislim, najbolja prevencija korupcije, rekao je Grmoja.

Hoće li Strategija suzbijanja korupcije 2021.-2030. biti samo još dokument koji skuplja prašinu, Željko Reiner kaže da se nada da neće.

– Iako smo na politički suprotnim stranama, ja se potpuno slažem sa svim što je rekao kolega Grmoja. Najbolja borba protiv korupcije je neovisnost tijela progona, a s druge strane sudstva od bilo kojeg oblika vlasti, bilo da se radi o zakonodavnoj ili izvršnoj vlasti. Ta neovisnost jamči da će provoditi ono što trebaju raditi. Ja mislim da tijela progona kad su neovisna efikasno rade. Moramo stvoriti jedno ozračje u kojem će bilo kakva koruptivna ili nečasna radnja biti osuđena, da stvorimo takvo ozračje da je to naprosto neprihvatljivo. Korupcija postoji svugdje na svijetu i otkriva se i pitanje da kako se doživi i doživi li prihvaćanje okoline bez obzira na formalni progon i takvo ozračje moramo stvarati i zato je važna i strategija.

97% građana percipira korupciju u Hrvatskoj kao problem, a 22% u Finskoj

Strategija je izuzetno važna, ali sama strategija neće ništa učiniti ako nemamo ljude koji će ju provoditi. Ako imate neki problem, onda ga ne mogu riješiti oni koji su ga stvoriti, smatra Željko Jovanović.

– Ako uzmete u obzir da je korupcija bolest, karcinom društva onda je recept je jednostavan. Kao i kod svake bolesti, treba ju spriječiti, ako ju niste spriječili, onda je treba što prije otkriti i početi liječiti. Kao i kod virusa. Očekujem da strategija ide u dva smjera. Prvi, preventivni smjer, građanski odgoj i obrazovanje već od prvog razreda osnovne škole i u srednjim školama. I drugo represivni smjer, što ranije otkrivanje korupcije i kažnjavanje. Ovi beskrajni procesi koji traju godinama, moralni bankrot sudstva kojem svjedočimo ovih dana je razlog te negativne percepcije i sumnje građana da se u Hrvatskoj možemo uspješno boriti s korupcijom, ako nam je korumpirano sudstvo, rekao je Jovanović.

O Mamiću i podmićivanju sudaca

Što kaže za Mamićevu borbu za reformu pravosuđa i primjere korupcije koje je dao, Jovanović podsjeća da je 2011. došlo do uhićenja dvojice sudaca koji su tražili novac da bi pošteno sudili.

– Dakle, oni su reketarili da bi pošteno sudili, a tvorac tog modela bio je osuđenik, bjegunac od hrvatskog pravosuđa, na kojeg ja ne bi trošio puno riječi jer on je taj model nastavio primjenjivati u svakodnevnoj praksi, gdje je kupovao nogometne suce, suce općinskih i županijskih sudova, Ustavnog, Vrhovnog suda, plaćao je kampanje HDZ-u, predsjednici države. Dakle, korumpirao je kompletan segment društva u svakom dijelu i zapravo je najnegativnija pojava i smatram da je sprdačina što on sada šalje poruke, dodaje Jovanović.

Kada je hrabri Maleš prijavio reketarenje, onda je rekao da je to jedan druker i da mu žarač guraju u stražnjicu, to nikad ne bi učinio, a danas zato što je uludo ulupao novce, želeći da se oslobodi presude napada sudstvo i pri tome priprema sebi zapravo odstupnicu za sljedeći proces koji ga čeka, kako bi se izvukao od zaslužene kazne, jer je koristio Dinamo kao svoj osobni bankomat.

Grmoja dodaje kako bi volio da Mamić otkrije koje je sve političare podmićivao i kome je davao novac.

– Pozvao sam ga da to učini i dostavi Antikorupcijom vijeća, ali je jasno da on to radi za sebe. Tko je kadrovirao pravosuđe, tko je postavio Đuru Sessu, upitao je Grmoja Reinera. Mi nismo, kaže, glasovali za njega i cijelo vrijeme smo upozoravali, te sam Sessi rekao oči u oči ovo što mu Mamić sada govorimo. U zadnjih desetak godina imamo samo pet postupaka protiv sudaca i jedan od tih je onaj koji je napisao vulgaran dopis ministarstvu pravosuđa. Imamo činjenicu da se suci druže s osuđenicima. Kako je moguće da budete u koaliciji sa Željkom Kerumom, upitao je Reinera.

Reiner odgovara da postoji izreka kad stanuješ u kući od stakla, nemoj bacati kamenje i podsjetio na aferu Grizli.

– Podsjetimo se da je upravno vijeće Hrvatskih šuma snizilo kriterije za zamjenika ravnatelja, kako bi se dalo mjesto kumu visokog dužnosnika Mosta. Bio bih oprezan i ne bih prozivao nikoga, neću spominjati imena, ali mislim da je neovisnost organa progona i sudstva ključna. Svi znamo da ima problema u sudstvu i ti problemi se vuku. Svi zajedno bi se trebalo truditi i pozicija i opozicija, ako govorimo o zakonodavnom tijelu, da se i percepcija i stvarnost promjena na bolje. Neće se ništa postići ako se to koristi u svrhu dobivanja političkih poena, posebno pred izbore, ističe Reiner.

Grmoja je uzvratio da taj kum nije imenovan ili se predbacuje nešto što je neka PR agencija imala u svom cjeniku. Ja mogu samo biti ponosan da nam nemate što izvući, a ja kad se idem sjetiti koju bi aferu izvukao, ne znam koju bih ladicu otvorio.

Tko ima više afera…

Bez političke volje nema učinkovitost načina da se suzbije korupcija i nije baš za svake Vlade bilo isto, ističe Jovanović. 2015. smo ušli u krug nekorumpiranih zemalja, a nakon toga smo duboko potonuli.

– Govori gospodin Reiner mi političari svojim primjerom moramo pokazati svojim primjerom . Pa kako HDZ može podržavati za gradonačelnika čovjeka koji je plagirao doktorat, a Reiner je ugledni akademik i političke stranke moraju krenuti od sebe. HDZ je stranka osuđena za zločinačko udruživanje i sada opstruira imenovanje za čelnika Vrhovnog suda. To, su ključni problemi i teško da ćemo s HDZ-om uspjeti napisati Strategiju, rekao je Jovanović.

Gospodin Jovanović vjerojatno ,misli da su hrvatski građani kao zlatne ribice i da se ne sjećaju što je bilo ranije pa da ga podsjećam na priče od raznih ministara koji su morali otići a neki i nisu otišli usprkos tome što je bila evidentna zloporaba položaja, gradonačelnika koji su kupovali poljoprivredna zemljišta, pa je gradsko vijeće to prenamijenilo u građevinsko zemljište. Od županica od gradonačelnika koji su pravomoćno bili osuđeni za korupciju itd. itd., mogao bih dugo nabrajati, ponavljam nisu hrvatski građani zlatne ribice.

Kad bih nabrajao afere HDZ-a, trebalo bi nam dva poligrafa, uzvratio je Jovanović. Podsjetit ću samo na slučaj Virovitice, gdje nestalo iz proračuna 17 milijuna kuna, a jedan čovjek se i ubio, a dan danas se ne zna gdje je taj novac. Glavni krivac za stanje u državi je HDZ, a za to ima i sudsku presudu.

Reiner kaže kako je Jovanović uspio spomenuti jedan slučaj, a oni su uspjeli u dva mandata napraviti tolike štete i zamračiti tolike novce.

– Svi zajedno moramo raditi na tome da okruženje bude bolje, ali ne možemo i smijemo izravnim utjecajem. Svi zajedno kao društvo moramo nastojati da budemo pravo demokratsko društvo i političari ne smiju imati veze s politikom. S tom se rečenicom Jovanović složio, ali napomenuo kako je Šeks ustrojio ovakvo pravosuđe i da ono mora postati neovisno. Nadam se da će izborom predsjednika ili predsjednice Vrhovnog suda simbolički krenuti reforma hrvatskog pravosuđa, napominje Reiner.

Grmoja kaže da je jasno ako je jedan moćnik mogao potkupljivati suce onda netko tko ima moć i utjecaj u društvu može imati utjecaja i na sve suce. Sigurno je da hrvatski političari imaju utjecaj na pravosuđe. Od toga, gospodine Reiner, ne možete pobjeći, rekao mu je Grmoja. Možete se natjecati čijih afera ima više, ali je činjenica da je HDZ 20 godina na vlast. Kad postanete svjesni svoje odgovornosti tada ćemo možda moći nešto mijenjati.

– Nitko ne može poreći ono što sam rekao, a to je da političari ne smiju utjecati niti na organe progona niti na pravosudnu vlast. Bilo koji način razmišljanja protivno tome je totalitarizam, ističe Reiner.

Grmoja proziva premijera

Kad govorimo o radu DORH-a odgovorno tvrdim da politika utječe na rad DORH.a i to premijer Andrej Plenković i imam slučaj, Damir Sabljak je udaljen s posla i ako govorim neistinu pozivam i DORH nek me kazneno gone, a nek mi Sabor skine imunitet. Reiner je rekao da je to obična kleveta dok Grmoja ne predoči barem jedan dokaz o tome uvijek će misliti da je to sramotno zloupotrebljavanje saborske govornice da se političkog protivnika difamira. Grmoja navodi kako ima konkretne dokaze, da je glavni inspektor ministarstva vanjskih i europskih poslova je priznao da su prekršeni pravilnici. Postoji i prijava DORH-u koja je odbačena, a čovjek koji je to prijavio nije uopće ispitan, dodaje Grmoja. Jovanović kaže da može potvrditi navode Grmoje i pričati o zaštiti zviždača a imati primjer gospodina Sabljaka pokazuje da je zakon mrtvo slovo na papiru.

Afera Janaf i uhićenja

Na pitanje o aferi Janaf Reiner ističe da su najbolji dokaz sadašnja uhićenja pokazuju da DORH, USKOK i PNUSKOK funkcioniraju, ali na njih se ne može i ne smije utjecati i oni rade svoj posao, jer da ne rade ne bi bilo uhićenja, nego zataškavanja stvari.

Grmoja kaže da smo se nagledali scena spektakularnih uhićenja, ali nažalost bez epiloga i to je ono što ljudima smeta. Dok svi ne promijenimo metalni sklop i dok ne odbacimo modele ponašanja nećemo ići naprijed.

– Ja ću napraviti sve što je u mojoj moći da smanjim korupciju, ja sam spreman za to platiti bilo kakvu cijenu. Znam da kolege iz HDZ-a nisu zadovoljni mojim istupima, ali nisu me oni birali i da institucije budu upravo onakve o kakvim govori gospodin Reiner, rekao je Grmoja.

Namjerava li se Jovanović baviti i dalje isušivanjem močvare i kroz funkciju savjetnika predsjednika države za sport, Jovanović odgovara da ako govorimo o sportu, to je aktivnost koja građanima može pomoći u očuvanju zdravlja.

– Ako postoji bilo kakva prepreka pokušat ću se izboriti da se to spriječi. Ta sintagma o močvari je izrečena u trenutku kada su reketarili sportaše. Bilo bi dobro kad bismo imali Savez za borbu protiv korupcije da prijeđemo s riječi na djela i da mi političari u svojoj stranci ne toleriramo nikakve korupcijske skandale, navodi Jovanović, piše HRT.

PREDMET: Ispravak objavljene informacije

Poštovani,
sukladno Zakonu o medijima (članak 40.) molim objavu demantija na neistinitu informaciju objavljenu na vašim portalima u petak, 9. travnja 2021.
Nakon mog današnjeg gostovanja u emisiji Poligraf Hrvatskog radija, vaši portali prenijeli su neistinitu izjavu koju sam navodno izrekao. Naime, nije istina da sam rekao: „Nadam se da će izborom predsjednika ili predsjednice Vrhovnog suda simbolički krenuti reforma hrvatskog pravosuđa, napominje Reiner.“ a može se jasno čuti i razumjeti preslušavanjem iste emisije (https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/sraz-reinera-grmoje-i-jovanovica-o-iskorjenjivanju-korupcije-1394689 , https://hrvatska-danas.com/2021/04/09/sraz-reinera-grmoje-i-jovanovica-oko-iskorjenjivanja-korupcije/ 24:40). Ovim putem molim ispravak neistinite izjave.

S poštovanjem,

akademik Željko Reiner, v.r.
potpredsjednik Hrvatskoga sabora

Najnovije

Još iz rubrike