12.6 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Pet razloga zbog kojih perilica posuđa ne pere dovoljno dobro

Pet razloga zbog kojih perilica posuđa ne pere dovoljno dobro

1. Trebate oprati perilicu posuđa

Mnogi pretpostavljaju da se perilice posuđa čiste same od sebe, ali to nije slučaj.

– Vaša perilica posuđa radi bolje ako je čista. Ako imate noviju perilicu, prvo provjerite stanje filtera, jer tamo završavaju svi ostaci hrane tijekom pranja. Jako ga je jednostavno oprati, samo ga izvadite i isperite pod vodom. Ako je u tome bio problem, već ćete pri sljedećem pranju uočiti veliku razliku u čistoći posuđa – rekla je Kate Jennings, voditeljica tehničke podrške za korisnike u tvrtki Seventh Generation.

Također ćete možda trebati upotrijebiti otopinu za čišćenje perilice posuđa kako biste uklonili nakupljeni kamenac ili talog.

2. Previše ispirete posuđe

– Perilice rade bolje ako su vam tanjuri malo prljavi. Ne želite staviti u perilicu tanjur na kojem je još gruda tjestenine, ali ako na njemu ostane malo umaka, to zapravo pomaže perilici – kaže Jennings.

Objašnjava da je to zato što enzimi i površinski aktivne tvari u deterdžentima za perilice posuđa djeluju u dodiru s česticama hrane jer se imaju za što ‘uhvatiti’ te onda bolje čiste.

3. Koristite pogrešno sredstvo za pranje

Ako jedno sredstvo kod vaše prijateljice radi savršeno, ne mora biti isti slučaj i za vašu perlicu. Sve ovisi o tvrdoći vode koju imate.

– Isprobajte nekoliko različitih deterdženata za perilice dok ne pronađete ono koja vam najbolje odgovara – savjetuje Jennings.

4. Pogrešno punite perilicu

– Za razliku od rublja koje možete samo ubaciti u perilicu rublja, kod posuđa je bitno kako ga stavljate u perilicu. Pročitajte uputstva koja ste dobili s perilicom da biste vidjeli koje su njihove preporuke za stavljanje posuđa unutra. Opet, i to se može razlikovati od perilice do perilice i nemojte se voditi za onim što ste vidjeli kod susjeda ili prijatelja – kaže Jennings te dodaje da ćete tako nerijetko moći staviti i više posuđa u perilicu.

5. Trebate koristiti sredstvo za ispiranje

Mnogi proizvođači perilica posuđa preporučuju sredstvo za ispiranje, ali tek rijetki to zaista i koriste.

– Sredstvo za ispiranje je sjajno jer samo napunite malu posudu i zatim ne morate o tome više razmišljati, a posuđe će ipak biti nešto čišće – zaključila je Jennings za Well and Good, prenose 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike