9 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Novi njemački kancelar bit će bivši novinar – ako Zeleni još ne...

Novi njemački kancelar bit će bivši novinar – ako Zeleni još ne uzlete

Vladajuća njemačka konzervativna koalicija kršćanskih demokrata kancelarke Angele Merkel i sestrinske bavarske Kršćanske socijalne unije (CDU/CSU) uskoro će istaknuti svog kandidata za sljedećeg njemačkog kancelara, koji će nakon jesenskih parlamentarnih izbora zamijeniti aktualnu kancelarku, koja se nakon četiri mandata povlači s dužnosti. Izbori će se održati za manje od šest mjeseci, a odluka o zajedničkom kandidatu CDU/CSU treba biti donesena najkasnije do blagdana Duhova, dakle za manje od 45 dana. Za nasljednike kancelarke Merkel (66) iz konzervativnih redova konkuriraju još samo novi čelnik CDU-a i premijer Sjeverne Rajne-Vestfalije Armin Laschet (60) i bavarski premijer i šef CSU-a Markus Söder (54).

Ova se utrka vodi u specifičnim pandemijskim okolnostima, a o pobjedniku bi mogla odlučiti upravo predodžba o tome tko od njih dvojice bolje upravlja pandemijom, pri čemu valja imati na umu da se vlada kancelarke Merkel, koja se sve donedavno relativno dobro nosila s pandemijskom krizom, posljednjih tjedana suočava sa strmoglavim padom povjerenja. O tome svjedoči nevjerojatan podatak prema kojem se potpora CDU-u u samo mjesec smanjila za trećinu i pala na 26 posto, što je otvorilo špekulacije o tome hoće li uopće konzervativni blok CDU/CSU nakon sljedećih izbora uopće biti u prilici sastavljati buduću njemačku vladu, ili će to biti njemački Zeleni, koji su u ovom trenutku druga najpopularnija stranka.

Kancelarka Merkel, plaši se novog vala pandemije, koji bi mogao biti smrtonosniji od dosadašnjih, a većinu Nijemaca nije uspjela uvjeriti u potrebu ponovnog zaključavanja, što je dramatično ugrozilo rejting CDU-a. Zanimljivo je i da su i Laschet i Söder podržali novo, kratkotrajno zaključavanje, premda se Laschet u prošlosti zauzimao za blaže mjere od onih koje je predlagala kancelarka Merkel i koje je u Bavarskoj provodio Söder. Njihove zadnje aktivnosti oko pandemijske krize potvrđuju da su obojica već debelo u kampanji za kancelarsku kandidaturu.

Premda je Söder sve donedavno inzistirao na tezi da ga ne zanima preseljenje u Berlin i da Bavarska zadovoljava sve njegove političke ambicije, sada je jasno da je to bila samo retorika. Bavarski premijer sada jasno poručuje da Njemačka treba računati s njim, a više ne bježi ni od trajnog preseljenja iz Münchena u Berlin. Söder koristi svaki javni nastup kako bi potopio Lascheta, čiji je autoritet nakon izbora na čelnu poziciju u CDU-u u konstantnom padu. Za razliku od uvjerljivog i karizmatičnog Södera, koji vješto koristi svaki svoj televizijski nastup, i kojem se rijetko dogodi da nešto uprska, Laschet ne može prikriti vlastitu nesigurnost i neuvjerljivost.

Njegovo zaostajanje za Söderom samo se povećava. Njemački mediji govore o Söderovom medijskom “ponižavanju” Lascheta, koji slovi i kao kandidat kancelarke Merkel. Da se odluka o kancelarskom kandidatu donosi na izravnim izborima, Söder bi sigurno s lakoćom potukao Lascheta, no u ovom su slučaju stvari puno kompliciranije. Bavarski CSU je sestrinska stranka CDU-a i djeluje samo u Bavarskoj, dok CDU djeluje u ostalih 15 njemačkih pokrajina.

CDU i CDU nastupaju na izborima u zajedničkoj koaliciji, a CDU ne ističe svoje kandidate u Bavarskoj. Međutim, kancelarski kandidat u pravilu dolazi iz CDU-a, o čemu svjedoči podatak da je bavarski CSU u poslijeratnoj povijesti imao samo dva kancelarska kandidata, Franza Josefa Straußa 1980. i Edmunda Stoibera 2002., ali nijedan od njih nije uspio postati kancelar. Je li sada došao trenutak za Södera? Dodatno produbljivanje sukoba između Lascheta i Södera u utrci koja traje predugo i šteti konzervativnoj koaliciji moglo bi ugroziti šanse budućem koalicijskom kancelarskom kandidatu, bio on Laschet ili Söder.

Zbog toga se čuju mišljenja da CDU i CSU ovu agoniju trebaju presjeći i donijeti odluku što prije. Budući kancelarski kandidat CDU/CSU u svakom slučaju bit će katolik, za razliku od odlazeće kancelarke, koja je protestantkinja. Vjerojatni novi kancelar bit će i bivši novinar – Söder je radio na Bavarskoj televiziji kao novinar i urednik, a Laschet u Crkvenom listu Aachen, a 1994. bio je i Söderov kolega na Bavarskoj televiziji, piše Večernji.

Najnovije

Još iz rubrike