28.8 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Neki muškarci misle da nema ništa loše u ovom, ali žene to...

Neki muškarci misle da nema ništa loše u ovom, ali žene to smatraju maltretiranjem

Jedan je korisnik Reddita pitao ljude da navedu neke primjere suptilnog (seksualnog) zlostavljanja s kojima se susreću na dnevnoj bazi. Iako se možda neke od navedenih stvari ljudima mogu činiti kao bezazlene sitnice, svakoj od ovih žena jako smeta ovakvo ponašanje i smatraju ga maltretiranjem, prenosi Index.

1. Grljenje

“Kad sam radila u uredu, znali su nam dolaziti prodajni predstavnici koje nije bilo briga što ne želim da me diraju jer su se oni htjeli grliti. Muškarci stariji od mog oca bi se s muškim kolegama rukovali, a mene bi grlili. Kad sam se požalila šefu, rekao je da su oni staromodni i da pretrpim.”

2. Dodirivanje

“Radim u naftnoj industriji i većina kolega su mi muškarci. Oni misle da te smiju dirati. Kad te usmjeravaju, dodiruju te po leđima, kad razgovaraju s tobom, hvataju te za ruku, namještaju ti odjeću ili frizuru, naginju se nad tobom da vide što radiš. Kad ih upozoriš da to ne rade, ti ispadneš luda jer nije da su te hvatali za guzicu.”

3. Nadimci

“Kad me nepoznati muškarci zovu mala ili dušo.”

4. Virenje

“Kad mi kolege vire u dekolte umjesto da me gledaju u oči.”

5. Ispitivanje o privatnom životu

“Kolege su me stalno ispitivali o mom seksualnom životu i iskustvima, a kad sam im rekla da mi je to neugodno, meni su predbacivali jer ne prihvaćam zezanciju.”

6. Fizičko zadržavanje

“Ponekad te fizički blokiraju da se ne možeš udaljiti. Čula sam kad si rekao da želiš završiti razgovor, ali ako ja odlazim, to više nije razgovor, to je tvoj monolog u kojem ja prisilno sudjelujem. Muškarca ne bi hvatao za ruku da ga zadržiš ili stao na vrata da ne može proći.”

7. Trubljenje i dobacivanje

“Mrzim kad ne mogu samo otići trčati i na miru uživati u tome. Često me uznemiravaju dovikujući mi ili trubeći za mnom. To trpim još od tinejdžerskih dana.”

8. Neukusni komentari

“Jednom sam bila u trgovini sa svojom petogodišnjom kćerkicom koja je nosila perušku koju smo kupili, a neki stariji čovjek se nagnuo prema njoj i rekao joj da sad mora nositi kostim francuske sobarice.”

9. Upucavanje na radnom mjestu

“Prijatelj i ja smo jednom prilikom bili u restoranu i vidjeli kako gost maltretira konobaricu. Stalno joj je govorio da joj neće dati napojnicu ako mu ne da svoj broj. Ni sam ne znam koliko puta ga je pristojno odbila, a on nije odustajao. U jednom trenu sam otišao do nje i ponašao se kao da se poznajemo. Zahvalila mi je na tome jer je dotad samo on bio u njenom dijelu restorana.”

10. Iskorištavanje pozicije

“Radila sam za šefa koji je stalno ljubio zaposlenice i pričao na što je tjerao druge žene koje su radile za njega, primjerice, rekao je da je tjerao ženu u suknji da se popne na ljestve.”

Najnovije

Još iz rubrike