6.8 C
Zagreb
Naslovnica Tech Šef HALMED-a: Dosad nije bilo nestašice lijekova, neki dobili zamjensku terapiju

Šef HALMED-a: Dosad nije bilo nestašice lijekova, neki dobili zamjensku terapiju

Siniša Tomić, ravnatelj HALMED-a, za Dnevnik N1 govorio je o cjepivima protiv covida-19, a dotaknuo se i problema opskrbe lijekovima.

EMA je proučila sve dostupne podatke i dala jasnu poruku, kaže Tomić. “Došla je do zaključka da svojevrsna veza postoji s rijetkim oblicima tromboembolije, ali da ne postoji povezanost s dobnom skupinom ili sa spolom”, dodao je.

“Europski regulator fokusiran je na sam proizvod i u tom smislu daje informacije sukladno novim spoznajama, ali ne upravlja epidemiološkom situacijom u pojedinim zemljama članicama”, prokomentirao je činjenicu da pojedine zemlje donose različite preporuke.

Epidemiolog Bernard Kaić rekao je jutros da su upute EMA-e nejasne i nedorečene, no Siniša Tomić ističe da je EMA provela temeljitu ocjenu svih dostupnih podataka.

Kaže da je u Hrvatskoj prijavljeno sveukupno 2260 nuspojava na cjepiva protiv covida-19, od čega nekih 1200 nuspojava na Pfizerovo, nekih 900 na AstraZenecino i nekih 150 na Modernino cjepivo.

Što se tiče ruskog Sputnjika V, nema govora o stavljanju u promet sve dokle europska agencija to cjepivo ne odobri.

Europski sud za ljudska prava donio je presudu da je obavezno cijepljenje legalno. Tomić ističe da je primarno podizati svjesnost o koristima koje cijepljenje ima i educirati javnost, a ne im nametati.

“Dosad nije bilo nekih nestašica, čak ni u pandemijskom razdoblju”, rekao je pa dodao kako se nada da će stanje i dalje biti pod kontrolom. Što se tiče pojedinačnih slučajeva, kaže da je dosad bilo zamjenske terapije, dok kod onkoloških pacijenata treba paziti jer se radi o personaliziranoj terapiji.

Najnovije

Još iz rubrike