8.2 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Neznanac Zagrepčanki život pretvorio u pakao: Tužiteljstvo traži 6 mjeseci zatvora zbog...

Neznanac Zagrepčanki život pretvorio u pakao: Tužiteljstvo traži 6 mjeseci zatvora zbog uhođenja

Godinama ju je pratio. Slao joj ljubavne poruke i mailove. Dolazio joj na adresu stanovanja. I na radno mjesto. Bila je to neželjena pažnja, koju ona nije htjela. Preko posrednika ga je molila da je prestane gnjaviti. Od zaštitara na poslu tražila je da ga ne puštaju u tvrtku. No sve to nije imalo nikakvog utjecaja na njega. Pa je na koncu zaradio optužnicu za nametljivo ponašanje koju je protiv njega na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu podiglo Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu. Tužiteljstvo traži da se Z. K. (55), protiv kojeg je još 2019. određen istražni zatvor, no on je nedostupan, izrekne kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci.

Cijela ta mučna priča, prema optužnici, počela je još 2016. i trajala je do siječnja 2019. Z. K., koji je inače nezaposleni inženjer elektrotehnike, tijekom tog vremena sa svog maila slao je poruke L. G. u kojima ju je tražio da radi s njim, ide s njim na more, čestitao joj je blagdane… Sve je to činio iako mu je ona jasno dala do znanja da kontakte s njim ne želi. No njega to nije spriječilo da joj 26. prosinca 2018. dođe na adresu prebivališta. Zvonio joj je na portafon, tražio njezina stanodavca, a 28. prosinca 2018. došao je i u tvrtku u kojoj je radila.

– Imam s njom dogovoren sastanak. Osim toga sam njezin prijatelj – lagao je Z. K. na ulazu u tvrtku, tražeći da mu se da broj telefona L. G.

Nakon toga joj je nastavio slati mailove i poruke, tražio je da mu kaže jesu li oni prijatelji, a kako to maltretiranje nije prestajalo, L. G. ga je prijavila što je na kraju rezultiralo podizanjem optužnice protiv njega. U svojoj obrani, Z. K. je porekao djelo. Tvrdio je da se on i L. G. poznaju te da puno komuniciraju. No njegove navode porekla je L. G. koja je kazala da ona zapravo ne poznaje Z. K. Pojasnila je da ga je 2010. i 2011. srela na nekom stručnom seminaru dok je radila za jednu IT tvrtku.

– Nakon toga su mi s njegova maila počele dolaziti razne poruke u kojima je on pisao da me voli, tražio me da idem s njim na more, u Njemačku i tome slično. Poruke su dolazile i na moj privatni mobitel. Promijenila sam posao, no uskoro su mi i u novoj tvrtki na službeni mail počele dolaziti njegove poruke. To je bilo 2016. Slao je poruke u kojima je opet pisao da me voli, tražio da idemo na kavu i na ljetovanje, ali me tražio i preporuke za posao. A onda je počeo dolaziti i u tvrtku u kojoj radim. Upozorila sam zaštitare na njega, a centrala mi više nije prespajala njegov broj. Kada sam shvatila da to neće prestati, otišla sam u jedan odvjetnički ured i zamolila ih da mu pošalju dopis i zamole ga da me prestane uhoditi. Oni su to i učinili, i to u dva navrata. Jednog poznanika, koji poznaje Z. K., zamolila sam da mu kaže da s time prestane, no on nije prestao. U siječnju 2019. prijavila sam ga policiji. No kada sam taj dan došla na posao, zaštitari su mi rekli da me čeka u vozilu ispred tvrtke. Doista sam se uplašila – kazala je L. G.

Pojasnila je da je ponovo zvala policiju, a nakon što su policajci razgovarali sa Z. K., on joj je poslao poruku: “Što ti kažu policajci? Možeš li sa mnom u Zelinu? Tu bismo napravili ručak, a ti bi mi malo pomogla pospremiti stan…” Poruke i mailove nastavio joj je slati do listopada 2019. od kada joj se više nije javio. Pojasnila je da je do njezinih poslovnih i privatnih podataka mogao doći preko jedne društvene mreže, jer su se bavili sličnim poslom.

– Sve me je to psihički iscrpilo i nanijelo mi je poslovnu štetu, a utjecalo je i na moje zdravlje i posao – kazala je na koncu L. G. Za svoje tvrdnje priložila je i materijalne dokaze, odnosno prijave odvjetniku, policiji te mailove i poruke koje joj je Z. K. slao.

Tužiteljstvo je zatražilo i da se Z. K. psihijatrijski vještači, a kako se on nije pojavio na zakazanim terminima, po njega je poslana policija. Kada je policija u kolovozu 2019. došla na njegovu kućnu adresu, njegovi rođaci rekli su da je otišao u Njemačku. Njima adresa Z.K. u Njemačkoj nije bila poznata, a nije im bilo poznato ni kada se on namjerava vratiti. Provjerom u informacijskom sustavu MUP-a, ustanovljeno je da Z. K. nije prijavio privremeni odlazak u inozemstvo. Nakon toga, tužiteljstvo je od suca istrage tražilo da mu se odredi istražni zatvor zbog opasnosti od bijega, a tom je zahtjevu udovoljeno, piše Večernji.

Najnovije

Još iz rubrike