12.8 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Udruga upozorava: Pacijentima nedostupni neki od “posebno skupih lijekova”

Udruga upozorava: Pacijentima nedostupni neki od “posebno skupih lijekova”

U utorak je Vlada održala sastanak s veledrogerijama, a ministar financija Zdravko Marić najavio je pritom mogućnost uplate dodatnih sredstava radi normalne opskrbe lijekovima.

Premda je Vlada prošli tjedan osigurala 900 milijuna kuna za dio duga veledrogerijama, na problem isporuke lijekova i dalje se upozorava.

Dražen Vincek, predsjednik Hrvatske udruge leukemije i limfoma, poslao je priopćenje u kojem u ime udruge upozorava da su nekim pacijentima postali nedostupni takozvani “posebno skupi lijekovi”.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Suočavanje s dijagnozom maligne bolesti iznimna je trauma svakom čovjeku pa tako i svakom članu Hrvatske udruge leukemija i limfomi. Više od četvrt stoljeća ova udruga radi na tome da olakša oboljelima prihvaćanje zloćudne bolesti krvotvornog sustava, da ih educira uz svesrdnu pomoć liječnika i drugih medicinskih zaposlenika te da pruži podršku za sve nedoumice, pitanja i patnje koje dolaze s teškom bolesti.

Iznimno je stresna i frustrirajuća situacija za svakog bolesnog čovjeka da nema pristup liječenju i HULL kao udruga koja okuplja i struku i pacijente želi apelirati da je to – nedopustivo. Našim pacijentima postali su nedostupni neki od takozvanih “posebno skupih lijekova”, nužni za njihovo liječenje.

Time je direktno ugroženo njihovo zdravlje i život, život ionako pogođen malignim bolestima. Opskrba lijekovima u Hrvatskoj mora se što prije normalizirati jer građani ove zemlje imaju pravo na zdravstvenu zaštitu i liječenje i to pravo im je danas direktno narušeno. Malignu bolest ne zanima tko je u pravu, a tko u krivu, ona ne pita niti čeka. Svaki dan bez terapije u bespoštednoj borbi s ovako teškim bolestima okrutan je i opasan za život bolesnih ljudi u ovoj zemlji.”

Najnovije

Još iz rubrike