8.6 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo U Francuskoj velika afera oko mogućeg mita u prodaji Rafalea, borbenog aviona...

U Francuskoj velika afera oko mogućeg mita u prodaji Rafalea, borbenog aviona čiju kupnju razmatra i Hrvatska

Iako priča oko moguće nabavke nove hrvatske borbene eskadrile i dalje stoji u mjestu – stručno povjerenstvo je Vladi predložilo da odabere između rabljenih francuskih Rafalea i novih američkih F-16, u samoj Francuskoj je ovih dana pukla potencijalna korupcijska afera oko nedavne prodaje Rafalea Indiji.

Naime, francuska agencija za borbu protiv korupcije (AFA) pokrenula je istragu protiv dužnosnika korporacije Dassault i francuske vlade zbog dokaza da je u projektu prodaje borbenih lovaca Rafale Indije bilo podmićivanja.

Konkretno, izvijestili su iz AFA-e, a prenosi francuski istraživački portal Mediapart, u Francusko-indijskom poslu oko Rafalea, vrijednom ukupno 7,8 milijardi eura za paket od 36 zrakoplova, pojavila se isplata od milijun dolara francuske strane jednoj nepovezanoj indijskoj tvrtki i koja se ne može dokumentima nikako opravdati.

Istraga prema vladinim dužnosnicima, a navodno istražitelji spominju i aktualnog i bivšeg francuskog predsjednika, je stala jer se država pravda višim nacionalnim interesom, a što je tamo i zakonski dostatno da se istraga prekine.

No, zato je nastavljena ona prema korporaciji Dassault te će se vidjeti gdje će dovesti, piše Mediapart, prenosi Poslovni.hr

Najnovije

Još iz rubrike