3.9 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Smrt bebe u domu u Osijeku, ravnateljica Centra novinarki: Ne možete tako...

Smrt bebe u domu u Osijeku, ravnateljica Centra novinarki: Ne možete tako govoriti, vi to ne znate. Pretenciozno je govoriti da vi to znate…

Nakon što je na Uskršnje jutro u dječjem domu Klasje u Osijeku umrla beba stara dva mjeseca, izjavu za medije dala je ravnateljica dječjeg doma Miranda Glavaš te ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Osijeku Ivka Kavurić.

Podsjetimo, beba rođena dva mjeseca ranije je praktično odmah po rođenju izuzeta iz obitelji. Prvih mjesec dana beba je bila smještena na jedinici intenzivnog liječenja na odjelu neonatologije u KBC-u Osijek, nakon čega je premještena u dječji dom Klasje. Pri redovitom obilasku novorođenčadi, zaposlenica doma uočila je kako beba ne diše. Neslužbeno saznaje Večernji list kako je uzrok bila obostrana upala pluća.

– Dana 3. ožujka Centar za socijalnu skrb Osijek zaprimio je obavijest o liječenju djeteta koje je rođeno od majke koja je bila u visokorizičnoj trudnoći. Majka je više puta hospitalizirana u akutnom pogoršanju. Procijenjeno je da je majka svojim ponašanjem ugrozila život djeteta te nije surađivala s Centrom, kazala je ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Osijeku Ivka Kavurić. – Dijete je otpušteno s kliničkom slikom teške fetopatije, zbog nereguliranja bolesti majke. U sklopu osnovne bolesti, dijete je razvilo i konvulzije. Prisutno je i oštećenje mozga zbog krvarenja. Dijete je rođeno kao neurorizično te je zahtijevalo intenzivnije praćenje te je procijenjeno kako roditelji nisu bili u mogućnosti udovoljiti svim zdravstvenim potrebama djeteta. Centar je roditeljima izrekao odmah mjeru izdvajanja djeteta iz obitelji. Centar je nakon toga uputio Općinskom sudu zahtjev te je Općinski sud donio rješenje kojim se dijete privremeno na 30 dana dodjeljuje dječjem domu u Klasju, počevši 12. ožujka, govori.

– Roditelji su u dugogodišnjem praćenju centra za socijalnu skrb te im je potrebna konstantna kontrola kod odgoja ostale djece. Za vrijeme provođenja mjera roditelji su se pridržavali svih uputa. U tijeku je upućivanje i jednog djeteta na timsku procjenu zbog iskazanih poremećaja ponašanja iz djelokruga poremećaja pažnje i hiperaktivnosti, govori te nadodaje kako je za dvoje djece upućen i zahtjev za smještanjem u dječji dom Klasje te bi ta mjera trebala početi 12. travnja. Ravnateljica Centra izrazila je i sućut roditeljima i članovima obitelji, a obratila se i ravnateljica dječjeg doma u Klasju Miranda Glavuš. – Na uskrsno jutro preminula je dvomjesečna korisnica dječjeg doma. Možemo reći kako je zaposlenica tijekom noći uočila da beba ne reagira na podražaje. Pozvala je hitnu pomoć te je krenula reanimacija. I nakon reanimacije, dijete nije reagiralo, govori. – Smještaj je tekao bez poteškoća. Dijete je dobivalo na težini te nije imalo povišenu temperaturu te je 4 puta voženo na preglede. U tri navrata došla je i patronažna sestra. Na sve preglede bili su pozvani i roditelji, a od četiri puta roditelji su prisustvovali jednom, nadodaje.

Glavaš je rekla i kako je na smještaju jedanaestero jasličke djece. – Sestre ne spavaju noći, one borave s djecom. One cirkuliraju i obilaze ih noću svako toliko. Tijekom noći radi jedna sestra, a tijekom dana jedan predškolski odgajatelj te jedna sestra. Osim tog odjela imamo i odjel majki s bebicama te odjel predškolske dobi, govori. Bez obzira koliko imamo korisnika, mi po žurnom nalazu moramo primiti djecu, govori Glavaš, te im možemo dati ljubav i brigu u okviru naših resursa. Iako o tome odlučuje Centar za socijalnu skrb, u ovom slučaju žurnu mjeru zatražila je bolnica u Osijeku. – Izvijestili smo policiju o našim postupanjima. Nemamo informacije da se pokreće istraga, govori Kavurić te nadodaje kako stoji iza stručne procjene da je postupanje dječjeg doma i Centra bilo u skladu s pravilima struke.

– Sama činjenica da majka nije tijekom trudnoće surađivala, vam ukazuje koja je to skrb, najprije o svom zdravlju, a onda o zdravlju djeteta, govori. Na pitanje novinarke o tome zašto nitko nije pitao za mišljenje majke koja je, kako govori, svakodnevno davala sebi inzulin i brinula se o svom zdravlju, Kavurić je kazala kako to nije potvrđeno.

– Ne možete tako govoriti, vi to ne znate. Pretenciozno je govoriti da vi to znate jer je obitelj u dugogodišnjem tretmanu unutar sustava Centra i ne znate što se događalo, govori, piše Večernji list.

Nakon Gradiške potpuni užas u Osijeku: Oduzeli su mi dijete da mu ne naštetim, a umrlo je u njihovim rukama…

Najnovije

Još iz rubrike