Opet je uhićen Dragan Kovačević, ovaj put zbog stana koji je navodno bio mito

Prema neslužbenim informacijama Jutarnjeg lista, policija je po nalog USKOK-a ponovno uhitila bivšeg direktora tvrtke Janaf Dragana Kovačevića.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, Kovačevića se tereti da je od jedne firme dobio luksuzni stan u samom centru Zagreba, a za uzvrat je vlasnik te tvrtke dobio posao održavanja informatičke opreme za Janaf.

Riječ je o stanu u Banu centru u Ulici Augusta Cesarca 10 o kojem je Jutarnji već pisao prošle godine. Tada su nam iz dva neovisna izvora potvrdili da je Kovačević stan u Ban Centru koristio već duže vrijeme. Stan se nalazi na drugom katu zgrade ukupne korisne površine 41,13 m2, a jedan susjed nam je rekao da “sigurno vrijedi milijun i pol kuna”. Naime, tamo se kvadrat stana prodavao po cijenama od pet, pa i do preko šest tisuća eura.

No, stan ne glasi na Kovačevića, nego na tvrtku Cefis d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu. Osnivač i direktor Cefisa je Ivan Širić, koji je, pak, obiteljski povezan s Ivanom Širić, direktoricom Kovačevićevih tvrtki Finkor, Eko-Glob, Globfi i Centar ekonomskog razvoja – CER, mahom registriranih na adresi famoznog Kovačevićevog kluba u Slovenskoj 9., piše Jutarnji.

“Možemo potvrditi da je u tijeku realizacija krim istraživanja s USKOK-om. Tijekom jutra uhićeno je nekoliko osoba zbog sumnje u počinjenje koruptivnih kaznenih djela.

Za sada ne možemo iznositi više detalja”, ovo doznaje N1 u policiji.

Neslužbene informacije kažu da je riječ o primanju i davanju mita za namještanje poslova.

“U tijeku su uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji kao rezultat kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija. Navedene radnje provode se u odnosu na više osoba za koje se osnovano sumnja da su počinile koruptivna kaznena djela. USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost”, objavili su.

Podsjetimo, predsjednik Uprave Janafa uhićen je prvi put u listopadu u zbog sumnje da je, uz ostalo, od direktora Elektrocentra Petek Kreše Peteka primio mito od 1,96 milijuna kuna u gotovini kao nagradu za osiguranje dodjele poslova čiji je investitor Janaf.

USKOK je tada pokrenuo istragu protiv ukupno 13 osoba koje tereti za trgovanje utjecajem, davanje mita, nezakonito pogodovanje zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u tim nedjelima.

Dragan Kovačević pušten je na slobodu u prosincu prošle godine.

“Ja bi se na glavu iz aviona valjda bacio da sam ukrao jednu lipicu. Ja sam iz relativno bogate familije slavonske. Mi smo odrasli da smo imali. Nisam odrastao u siromaštvu”, kazao je Kovačević novinarima prilikom izlaska iz zatvora.

“Sada počinje naša obrana”, rekao je tada Kovačevićev odvjetnik Ivo Farčić.

Share This Article