8.6 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Aladrović: Po svemu što smo vidjeli, smrt djevojčice mogla se spriječiti

Aladrović: Po svemu što smo vidjeli, smrt djevojčice mogla se spriječiti

U emisiji ‘A sada vlada’, ministar obitelji i socijalne politike Josip Aladrović najavio je izmjene Zakona o udomiteljstvu. Smatramo, prema svemu što se dosad moglo vidjeti, da se smrt djevojčice mogla spriječiti, dodao je.

“Odgovornost je individualna u svakom slučaju, ali i leži na svima nama koji upravljamo sustavom. To je kompleksan sustav i nikad nećemo moći sve ovakve slučajeve ‘istrijebiti’. Međutim, učinit ćemo sve da se mogućnosti minimiziraju i da se nikad ne ponove”, dodao je Aladrović.

Naveo je kako se već dugo radi na izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi, koji bi uskoro trebao ići u javnu raspravu.

“Ovaj je slučaj cijeli proces ubrzao”, rekao je za HRT.

“Cilj je standardizirati sustav. Sustav koji će formirati bazu znanja koje će se kapilarno – jasno i transparentno dijeliti. Želimo odvojiti obiteljske centre u cilju prevencije stigmatizacije unutar obitelji, za djecu prije svega. Također smatramo da postoji potreba za cjeloživotnim obrazovanjem djelatnika, za što će se unutar sustava uspostaviti poseban dio, a u njemu će djelovati oni ljudi koji se najviše bave praksom”, najavio je.

“Želim jasno apostrofirati da je iz razgovora s udrugama naglašena potreba za osnivanjem povjerenstva, neovisnog od Ministarstva koje će se baviti predstavkama i koje će dati uvid građanima u pojedine slučajeve”, kazao je. Smatra kako je transparentnost sustava jedan od preduvjeta njegova boljeg funkcioniranja.

Ministar je najavio i nastavak razgovora vezano za udomiteljstvo te donošenje Akcijskog plana djelovanja u koji će biti uklopljenje sve legislativne i procesne izmjene, a koje bi trebale olakšati te ubrzati udomljavanje i posvojenje.

“Sve izmjene ići će prema korisnicima, oni nas plaćaju i njima smo odgovorni”, rekao je.

Govoreći o nalazima inspekcije rekao je kako je dio vezan za Ministarstvo obavljen odmah i na temelju njega izvršene su smjene u Centru za socijalnu skrb u Novoj Gradiški. Utvrđeno je da je bilo grešaka u postupanju i utvrđena je odgovornost ravnatelja centra. Očekuju se još stručni nalazi Hrvatske komore socijalnih radnika i nalazi Hrvatske psihološke komore koji će biti gotovi sutra, najkasnije do kraja tjedna. Naglasio je da komore provode nadzor, a ministarstvo može narediti njegovo provođenje.

“Postoje određene neke nejasnoće oko poduzimanja mjera. Naročito u ovom pitanju, budući da je djevojčica u udomiteljskoj obitelji imala sve uvjete za neometani razvoj”, kazao je ministar te naglasio kako na temelju ovakvih slučajeva društvo ne smije ‘podleći’ stigmatizaciji cijele struke.

Dodao je kako će pojedinci koji ne rade svoj posao odgovorno – biti kažnjeni.

Vezano za dugotrajan proces posvojenja, ministar smatra da se ne radi o problemu samo legislativne prirode. Izuzetno je bitno da se olakša djeci izlazak iz institucija.

“Taj nas slučaj upozorava da nije uvijek biološka obitelj najbolje okruženje za odrastanje djeteta. Mnogi se možda s tim neće složiti, ali molim da pogledaju malo šire taj slučaj. Potrebna je promjena da perspektiva korisnika bude na prvome mjestu”, apelirao je Aladrović.

“Naglašavam tezu o intenzitetu odgovornosti. Teško je, do prilično nemoguće s pozicije ministra utjecati na to kako je netko u jednom od centara za socijalnu skrb, u pojedinom slučaju reagirao. S druge strane, odgovornost sustava postoji i ja od nje ne bježim”, kazao je Aladrović. Međutim, smatra da je u ovom trenutku bitnije pitanje kako ovakve slučajeve spriječiti, prenosi N1.

Veljača: Sustav je kod smrti djevojčice apsolutno zakazao; Divjak: Krivi su, dijete je mrtvo

Posvojena djeca i roditelji posvajatelji: Zakon dopušta biološkim roditeljima da se igraju roditelja, prava im se kasno oduzimaju

Komore preliminarno nisu utvrdile grešku u slučaju smrti zlostavljane djevojčice, evo što kaže Aladrović

Gdje je problem u sustavu? A gdje nije? Treba ubrzati proces udomljavanja. U mom slučaju proces je trajao tri godine

Nova šefica Centra u Novoj Gradiški: Nije nam bilo lako vidjeti grafit

Bogdanović: Smrt djevojčice iz Nove Gradiške mogla se spriječiti

Najnovije

Još iz rubrike