6.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Seizmolog: I dalje postoji mogućnost prilično jakih potresa

Seizmolog: I dalje postoji mogućnost prilično jakih potresa

Oko 11 sati ponovno se zatresla Banovina. Jutros, 6. travnja 2021. godine seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su dva slaba i jedan prilično jak potres s epicentrom oko 15 km južno-jugoistočno od Gline.

Situaciju s potresima na Baniji za N1 je komentirao seizmolog Snježan Prevolnik.

“U sat vremena imali smo tri jača potresa. Najjači magnitude 4,2 po Richteru, u 10.54 minute. Prethodila su mu dva slabija potresa. Epicentri su bili otprilike 15 kilometara južno od Gline”, kazao je.

Prevolnik je kazao kako možemo reći da ovi današnji potresi pripadaju seriji naknadnih potresa.

Kaže kako je dosad bilo preko 4 tisuće potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji, nakon razornih iz prosinca prošle godine.

“To je jako veliki broj potresa i ta serija će sigurno trajati još cijelu ovu godinu, ali i dio sljedeće godine. Mi jesmo upućivali na to da postoji mogućnost da se desi još ovakvih potresa kao što su danas. Oni će ipak biti puno rjeđi u vremenu, ali mogući su”, pojašnjava Prevolnik.

Kratko se osvrnuo i na potrese na Jadranu. Rekao je kako ne možemo reći da su ti potresi na Jadranu i na Baniji međusobno povezani.

“S obzirom da je magnituda glavnog udara u Jadranu bila dosta jaka, oni će još potrajati. Srećom, ta serija se događa daleko u moru, pa se toliko ne osjeti na kopnu”, rekao je Prevolnik.

Tri potresa na Banovini, jedan prilično jak koji je uznemirio stanovnike

Najnovije

Još iz rubrike