6.8 C
Zagreb
Naslovnica Tech Razvijen novi test koji otkriva jeste li zaraženi novom varijantom koronavirusa

Razvijen novi test koji otkriva jeste li zaraženi novom varijantom koronavirusa

Znanstvenici s Tehnološkog sveučilišta Nanyang (NTU) u Singapuru razvili su novi dijagnostički test koji može otkriti i mutacije koronavirusa.

Virusi se s vremenom razvijaju i mutiraju, a dijagnostički testovi pomažu u otkrivanju novozaraženih osoba i kontroli epidemije. Test koji može otkriti i mutirane varijante virusa posebno je koristan alat u borbi protiv pandemije.

Do sada su se diljem svijeta proširile tri nova soja koronavirusa: britanski, južnoafrički i brazilski soj.

Novi test koristi alat poznat kao CRISPR koji se široko koristi u znanstvenim istraživanjima za izmjenu sekvenci DNA i modificiranje funkcije gena u ljudskim stanicama u laboratorijskim uvjetima. Rezultati su gotovi nakon 30 minuta od testiranja.

“Virusi su vrlo pametni. Oni mogu mutirati, uređivati ili miješati svoj genetski materijal, što znači da ih dijagnostički testovi neće detektirati”, kazao je Tan Meng How, izvanredni profesor za kemijsko i biomedicinsko inženjerstvo.

“Zbog toga smo uložili značajan napor da bismo razvili osjetljiv test koji može detektirati virus čak i kad promijeni genetske sekvence”, dodao je.

Meng How je istaknuo da je testiranje ključno kako bi se spriječilo širenje epidemije, a njihov test je brz, pristupačan i dostupan i siromašnim zemljama, piše Medical device network. Istraživački tim prijavio je patent te se nada da će dobiti odobrenje od nadležnih tijela kako bi ga komercijalizirao u partnerstvu s dijagnostičkim tvrtkama, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike