33.4 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Predoziranje tabletama: Simptomi i kako reagirati ako slučajno uzmete previše?

Predoziranje tabletama: Simptomi i kako reagirati ako slučajno uzmete previše?

Novi način života doveo je do toga da sve veći broj ljudi koristi razne lijekove – od onih za alergije i alergijske simptome do onih koji smanjuju bolove i pomažu u liječenju teških bolesti.

S obzirom na to da sve tablete imaju razne nuspojave, tako je moguće i otrovanje ili predoziranje tabletama – ono slučajno, ali i namjerno. Ovisnost o tabletama je moguća kod svih vrsti tableta i lijekova, pa i onih koje je propisao liječnik. Dobar primjer za to su i dekongestivi ili kapi za nos kod kojih se vrlo brzo razvija fizička ovisnost, a koje su u širokoj uporabi kod cjelokupne populacije.

Stopa smrtnosti zbog nenamjernog trovanja lijekovima protiv bolova je u stalnom porastu već dug niz godina. Osim predoziranja tabletama, u porastu je i broj osoba koje postaju ovisne o analgeticima ili tabletama protiv bolova te se u velikom broju slučajeva lijekovi koriste pogrešno. Slučajno predoziranje tabletama se češće događa kod djece i mladih.

Osim slučajnog trovanja tabletama, statistike pokazuju kako se više žena nego muškaraca odlučuje na samoubojstvo tabletama.

Kako dolazi do predoziranja tabletama?

Nekoliko je uzroka slučajnog trovanja tabletama. Do predoziranja dolazi uslijed konzumiranja prevelike količine tableta, veće od one koju je liječnik preporučio. Neke osobe mogu biti više osjetljive na tablete i reagirati na malo veću dozu, dok će nekima biti potrebno puno veća količina prije nego organizam počne stvarati reakciju, točnije, prije nego se otruje.

Slučajno predoziranje tabletama

Do trovanja dolazi kada metabolizam ne može preraditi niti detoksicirati lijek dovoljno brzo da bi se izbjegli neželjene posljedice. Sličnu reakciju u organizmu može izazvati i izloženost kemikalijama te drugim otrovnim supstancama poput plina ili otrovnih gljiva.

Uzrok predoziranja tabletama može biti sasvim slučajan što se ponekad događa kod male djece koja slučajno progutaju tablete, kao i kod starijih osoba koje uzimaju krive doze ili krive lijekove.

Djeca, pogotovo mlađa od pet godina, imaju naviku stavljati u usta sve što im se čini zanimljivo, pa tako i mogu doći u kontakt s lijekovima. Pravilnom brigom i pohranom se ovo može izbjeći. Predoziranje lijekovima kod djece se postiže nakon malih doza i može biti jako opasno.

Do slučajnog predoziranja može doći i kada lijek koji je pripisao liječnik dođe u interakciju s drugim lijekom što stvara učinak sličan predoziranju. Određene supstance lijekova mogu izazvati nakupljanje u organizmu pa tako i predoziranje lijekovima. Ovo se može dogoditi i kod „laganih“ lijekova poput paracetamola koji je u širokoj primjeni, a kod kojeg su reakcije predoziranja oštećenje pa i zatajenje jetre, koma i smrt.

Simptomi predoziranja tabletama

Kako smo naveli, liječnici i farmaceuti s razlogom na svim lijekovima striktno naznačuju mogućnosti primjene i doziranje lijekova. Uobičajene doze su jasno napisane na uputama lijeka, no u pojedinačnim slučajevima liječnik može pacijentu preporučiti veću dozu određenog lijeka, no to će se uglavnom odnositi na kraći period nakon kojeg će uslijediti pauza u korištenju.

Ako osoba pretjera u količini lijeka koje je uzeo pojavit će se jasni simptomi predoziranja tabletama. Simptomi će ovisiti o lijeku, no ovo su neki od uobičajenih:

omaglica

smetenost

omamljenost

usporeno disanje

loša koordinacija pokreta

nesvjestica

usporen ili otežan govor

trzajni pokreti očiju

bljedilo

mučnina i povraćanje

znojenje

Simptomi predoziranja lijekovima kod nekih su tableta vrlo slični nuspojavama te je važno prilikom pojave odmah reagirati i obratiti se liječniku. Dobro mu objasnite koji lijek uzimate, koliko ste ga i kada uzeli te kako se točno osjećate. Na temelju toga će liječnik odlučiti radi li se o predoziranju tabletama ili nuspojavama, no u svakom slučaju će biti potrebno da odmah prestanete konzumirati lijek.

Kako predoziranje tabletama utječe na mozak i jetru?

Korištenje tableta u početku može biti zbog realnih zdravstvenih problema te navike da konzumiranje smanjuje bol, simptome ili depresivan osjećaj u slučaju antidepresiva. Liječnička i farmaceutska preporuka postoji s razlogom te je vrlo važno striktno je se držati jer lijekovi i tablete s vremenom mijenjaju način na koji mozak radi, točnije, način na koji djeluju neuroni. Tablete mogu utjecati na poremećaj nutrijenata potrebnih za dobar rad mozga, uništavati neurotransmitere, utjecati na hormone te smanjiti dotok kisika potreban za kvalitetan rad mozga.

Fizičke promjene kao posljedice predoziranja tabletama mogu trajati dugo i biti slabo zamjetne, no kroz neko vrijeme je moguće da osoba izgubi kontrolu nad konzumiranjem što može rezultirati predoziranjem tabletama ili drugim problemima.

Predoziranje tabletama može uzrokovati teško oštećenje funkcije jetre, zatajenje jetre, komu, smrt i teške posljedice za druge tjelesne organe. Više od 1000 lijekova i biljnih preparata može se povezati s nastankom hepatotoksičnosti ili mogućnost oštećenja funkcija jetre.

Kako reagirati u slučaju predoziranja tabletama?

Pri prvom zamjećivanju simptoma predoziranja lijekovima obratite se liječniku ili hitnoj pomoći ako su simptomi snažno izraženi. Ukoliko je potrebno osobu polegnite i pružite joj prvu pomoć tako da je okrenete na stranu, posebice ako gubi svijest kako se ne bi ugušila vlastitim jezikom. Ako je došlo do nesvjestice ili prestanka disanja, odmah zovite hitnu pomoć, dobro objasnite što se dogodilo i slušajte njihove upute do dolaska.

Ako su simptomi predoziranja tabletama slabo izraženi ili se ne pojavljuju često, ipak se obratite liječniku kako bi vam promijenio terapiju ili učinio nešto po tom pitanju, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike