6.8 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Pirovo brašno: Što sve sadrži i kako ga jednostavno uvrstiti u prehranu?

Pirovo brašno: Što sve sadrži i kako ga jednostavno uvrstiti u prehranu?

Pirovo brašno bilo je popularno u 19. stoljeću, a sada se ponovno koristi za izradu kruha i brojnih slastica. Radi se od pira koji je vrsta žitarice sličan pšenici, a imaju i slične nutritivne vrijednosti.

Pirovo brašno je brašno koje je nešto zdravije, a s njim je i lakše raditi.

Što sadrži pirovo brašno?

U 194 grama pira nalazi se 246 kalorija, 51 gram ugljikohidrata, 10 grama proteina, 7 grama vlakana, a sadrži i puno mangana, kao i magnezij, cink, željezo i vitamin B3. U manjim količinama sadrži i kalcij, selenij i vitamine B1, B6 i E.

Je li pirovo brašno zdravo?

Pir je cjelovita žitarica i kao takva je vrlo zdrava. Osim toga, sadrži važne nutrijente koji omogućavaju normalno funkcioniranje organizma. Ljudi koji jedu cjelovite žitarice imaju manju šansu od pojave srčanog i moždanog udara, kao i od pojave dijabetesa tipa 2, a osim toga imaju i odličnu probavu. Brašno od pira dobiva se od cjelovitog zrna pira te uključuje sve vrijednosti kao i sam pir. Ima manje kalorija od običnog pšeničnog brašna, ali zato ima više proteina.

Može li pirovo brašno biti štetno?

Pirovo brašno sadrži protein gluten pa ga ne smiju uzimati osobe oboljele od celijakije, autoimune bolesti u kojem imunološki sustav gluten prepoznaje kao strano tijelo te potom napada i slabi sluznicu tankog crijeva. Pirovo brašno ne bi trebale uzimati ni osobe koje su osjetljive na gluten, odnosno kod kojih gluten izaziva određene probavne probleme. Također, ne preporuča se konzumacija pirovog brašna osobama oboljelim od sindroma iritabilnog crijeva.

Kako uvrstiti pirovo brašno u prehranu?

Pirovo brašno možete jednostavno koristiti kao i svako drugo brašno. Može se koristiti za zgušnjavanje variva ili gulaša, a jednako tako se od njega može raditi i kruh, kao i brojni kolači. Ipak, treba uzeti u obzir da tijesto napravljeno od pirovog brašna neće jednako rasti kao i ono od pšeničnog brašna, ali je zato s pirom lakše raditi.
Pirovo brašno može se naći u specijaliziranim prodavaonicama zdrave hrane, ali jednako tako se sve češće može naći i na policama svih drugih trgovina. Cijena mu ovisi o proizvođaču, a kreće se od 12 do 17 kuna za pola kilograma brašna.

Pirovo brašno najčešće se koristi za izradu kruha, a odličan je i za palačinke.

Američke palačinke od pirovog brašna

• 150 gr pirovog brašna
• 25 gr šećera
• 1 žlica praška za pecivo
• 2 jaja
• 100 ml mlijeka
• maslac

Pomiješajte brašno, šećer i prašak za pecivo u posudi te dodajte jaja, pola mlijeka i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Sada dodajte ostatak mlijeka i još miješajte. Na tavu stavite malo maslaca i stavljajte tijesto za palačinke. Tijesto vadite šefljom i radite male krugove na tavi od otprilike deset centimetara. Kada se pojave mjehurići na površini, okrenite palačinku. Dobit ćete osam malih, prozračnih, debelih palačinki.

Dakle, pirovo brašno je odlična zamjena za pšenično jer ima više proteina i drugih nutritivnih vrijednosti, a manje kalorija. Pirovo brašno može se koristiti u svakodnevnom kuhanju, a posebno je dobro za izradu kruha, ali i kolača, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike