16.1 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Otkrili su razlog zašto su žene ponekad osjetljivije na mirise

Otkrili su razlog zašto su žene ponekad osjetljivije na mirise

Znanstvenici sa Sveučilišta Jagiellonian Medical School u Krakovu objasnili su kako je tijelo žene osjetljivije u drugoj fazi menstrualnog ciklusa pa su u tom periodu posebno osjetljive na mirise.

– U toj su fazi osjetljivije na infekcije pa njihovo tijelo pokušava izbjeći stvari koje bi mogle biti štetne – pojasnili su i dodali da, iako je njihova studija bila mala, većina ispitanica je potvrdila da su im u tom periodu razni mirisi više odbojni nego inače.

Istraživanjem su obuhvatili 93 žene u dobi između 18 i 45 godina.

Zamolili su ih da zamisle sedam različitih odvratnih scenarija i ocijene razinu odbojnosti nakon gledanja 20 fotografija. Istu stvar su radile dok su bile u folikularnoj fazi (peti ili šesti dan ciklusa), a zatim opet u lutealnoj fazi (peti dan nakon pozitivnog ovulacijskog testa ili 20. dan ciklusa ako rezultat ovulacijskog testa nije bio pozitivan).

Tijekom druge polovice ciklusa (lutealna faza), kad progesteron suzbija imunološku funkciju, ženama su bile odbojnije stvari poput krcatih vlakova, sjedenja pored nekoga s otvorenim ranama ili neugodnih tjelesnih mirisa.

Istraživači su zaključili da se ženama u tom periodu zapravo gadi pomisao na bakterije. Svoje otkriće objavili su u časopisu Evolution and Human Behaviour, prenosi Metro, prenose 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike