9.7 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Kongresni i poslovni turizam zbog pandemije doživio pravi fijasko

Kongresni i poslovni turizam zbog pandemije doživio pravi fijasko

Kongresni i poslovni turizam lani je u Hrvatskoj trebao ostvariti rekordne rezultate, no zbog pandemije doživio je pravi fijasko. Održano je manje od 20 posto planiranih konferencija, i to virtualno, što su itekako osjetili hotelijeri, agencije, prijevoznici. Za kongresnu industriju, koja je uz sport i nautiku, presudna za naš cjelogodišnji turizam, upitna je i ova godina jer je većina skupova otkazana, piše HRT.

Kongresni i poslovni turizam lani je u Hrvatskoj trebao ostvariti rekordne rezultate, no zbog pandemije doživio je pravi fijasko. Održano je manje od 20 posto planiranih konferencija, i to virtualno, što su itekako osjetili hotelijeri, agencije, prijevoznici. Za kongresnu industriju, koja je uz sport i nautiku, presudna za naš cjelogodišnji turizam, upitna je i ova godina jer je većina skupova otkazana.

Ovo je novi kongresni centar kojim turističko naselje Punta Skala dočekuje sezonu. Konferencijska dvorana jamči dolazak poslovnih gostiju koji troše na stotine eura dnevno tijekom cijele godine.

– Raspolagat ćemo sa novom dvoranom kapaciteta 500 kvadrata gdje ćemo moći smjestiti 480 ljudi. Poznato je da kongresni turizam produžuje sezonu i na taj način donosi profit, rekla je Anđela Lovrić, Falkensteiner Hotels & Residences.

Umjesto prihoda, pandemija je našoj event industriji donijela samo gubitke.

– Već drugu godinu živimo bez prihoda to je umijeće kako preživjeti. Rezervacije one koje su bile prebacuju se iz 2020 na 21 a sad se prebacuju u 22. otkazuju, navodi Ranko Filipović, predsjednik Hrvatske udruge profesionalaca kongresnog turizma.

Dubrovnik, Split, Opatija i Zagreb najprivlačnija su kongresna odredišta, no svima nedostaju tražene dvorane za dvije do tri tisuće gostiju.

– Hrvatskom turizmu treba barem 3 do 4 ozbiljna kongresna centra u rangu vrijednosti investicije od oko 350 milijuna eura. Bez toga ne možemo pričati o Hrvatskoj kao međunarodno prepoznatoj destinaciji kongresnog turizma, ističe Siniša Topalović, Horwath HTL Hrvatska.

Hrvatska je na godinu nekada organizirala i 200-tinjak međunarodnih konferencija koje pridonose cjelogodišnjem turizmu.

– Kongresni turizam blagotvorno djeluje na boljke koje muče naš turizam. Procjene govore da je potrošnja poslovnih gostiju i 3 do 5 puta veća od normalnog gosta, rekla je Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta.

Kongresni i “turizam susreta” u svijetu danas čine gotovo četvrtinu međunarodnog turizma u dolascima i deviznom priljevu. Šteta što nam je pandemija uskratila i taj dio turističke zarade, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike