8.2 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Koliko često trebate mijenjati četkicu za zube?

Koliko često trebate mijenjati četkicu za zube?

Četkica za zube pomaže nam održavati naše zube zdravima, ali ako je predugo koristite, u konačnici možete ugroziti svoje zdravlje. Prema riječima stručnjaka, idealno bi bilo mijenjati četkicu za zube svakih šest do osam tjedana.

Stomatologinja Poonam Jain preporučuje da četkicu mijenjati svakih šest do osam tjedana ili češće ako vršite prevelik pritisak tijekom četkanja. Ako ranije primijetite da se četkica istrošila, obavezno je čim prije zamijenite.

Kada se dlačice na četkici za zube istroše, to je znak da vam je potrebna nova četkica. Kod nekih četkica to se može dogoditi prije preporučenih šest tjedana. Ako koristite takvu istrošenu četkicu, to može dovesti do povećane traume tkiva desni i smanjene učinkovitosti prilikom četkanja.

“Dlačice na četkici za zube namijenjene su uklanjanju plaka i naslaga na zubima i ispod zubnog mesa. Osim toga, služe i za poliranje cakline zuba. S vremenom, te dlačice se iskrive na rubovima zbog čega postaju manje učinkovite”, pojasnila je Jain.

Stručnjaci također napominju da jednu četkicu za zube ne biste trebali koristiti dulje od šest mjeseci. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navodi da četkicu treba promijeniti barem jednom u tri do četiri mjeseca, no stomatolozi savjetuju da to činite i češće kako bi zaštitili zube.

Ako jednu četkicu za zube predugo koristiti, to može predstavljati opasnost po vaše zdravlje. Naime, nakon nekog vremena na četkicama se nakupljaju bakterije što može dovesti do infekcije. Osim toga, budući da učinkovitost dlačica na četkici s vremenom slabi, to može dovesti do nakupljanja naslaga. To u konačnici može rezultirati karijesom ili bolestima desni, piše Best Life. Uz to, svaki put kad se razbolite trebate odmah promijeniti četkicu za zube, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike