8.2 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Dožupan Brčić: Stanje u SDŽ-u nije dobro. Važna je odgovornost svakog pojedinca

Dožupan Brčić: Stanje u SDŽ-u nije dobro. Važna je odgovornost svakog pojedinca

Načelnika kriznog stožera Stožera Splitsko-dalmatinske županije, dožupana Luku Brčića, reporter N1 intervjuirao je u Sinju.

“Ovi visoki brojevi su već jedno vrijeme i jasno da nas to sve upućuje na dodatni oprez. Po riječima liječnika, velikim dijelom se radi o britanskom soju, za kojega znamo da je brzošireći i koji dosta zahvaća mladu populaciju”, generalno je opisao stanje u županiji Brčić.

Podsjetio je da je trenutno 177 oboljelih od covida u KBC-u Split, od kojih je 18 oboljelih na repiratoru.

“Jučer je bilo nešto manje hospitaliziranih, ali je bilo nešto više preminulih, jučer tri, a i nešto je veći broj na respiratoru. Stanje konstantno nije dobro”, kazao je Brčić.

“Pojedinac je glavna i bitna karika. Bez odgovornosti svakog pojedinca, teško da ćemo moći pripremiti se za turističku sezonu pred nama i, najvažnije, očuvati naš zdravstveni sustav”, upozorio je dožupan i objasnio što je na kocki:

“Turistička sezona nam je umnogome uvjetovana stanjem u matičnim zemljama odakle dolaze naši turisti. Znamo da neke zemlje, odakle dolazi značajan broj turista u Hrvatsku, imaju zabranu ili strogi režim dolaska na područje Republike Hrvatske. To, jasno, čini situaciju težom.”

Za strože mjere dožupan objašnjava da bi imale smisla, ali pod određenim uvjetima:

“Ne treba biti niti defetist. Sve ćemo učiniti što je u našoj moći. Mjesec dana pred nama po mnogima je presudno i zasigurno, ako epidemniološki poboljšamo situaciju, ne trebamo se zavaravati da će biti bajno kao prije dvije, tri ili više godina, ali imajući na umu koliko je turizam važna gospodarska grana za Hrvatsku, za mnoge pojedince u našoj županiji, općenito za naše društvo, sve ćemo učiniti. U tom kontekstu pratimo postojeće mjere. Najvažnije je poštivati postojeće mjere. Nije dobro ako gomilamo mjere, a postojećih se ne pridržavamo.”

“Dosta zaraženih dolazi iz prostora raznih oblika privatnih okupljanja i javnih događanja. U tom kontekstu, ako takva bude potreba, na sugestiju epidemiologa, trebalo bi donositi još restriktivnije mjere u pogledu broja određenih okupljanja”, dodao je.

Za terase kafića i ugostiteljskih objekata rekao je da su prije nekoliko dana donijeli odluku o skraćivanju radnog vremena:

“Vidjet ćemo koliko će se ta mjera pokazati efikasna.”

Rekao je da se razmatraju i opcije nastave po C modelu:

“Sve će ovisiti o broju pozitivnih učenika, profesora i ostalih djelatnika unutar tog sustava.”

Najnovije

Još iz rubrike