19.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Odvjetnik objasnio zašto majka preminule djevojčice ipak nije optužena za teško ubojstvo...

Odvjetnik objasnio zašto majka preminule djevojčice ipak nije optužena za teško ubojstvo te što će biti s optužbama koje se odnose na oca: Ova kvalifikacija nije konačna i bezuvjetna

Majka je prvooptužena i na teret joj se stavlja pet kaznenih djela, dok se ocu na teret stavlja četiri.

Za sada je županijska državna odvjetnica promijenila kvalifikaciju kaznenog djela samo za majku preminule djevojčice. Njoj prijeti od tri do 15 godina zatvora. Oca se i dalje tereti za zanemarivanje i kršenje prava djeteta, a kazna zatvora iznosi od tri do osam godina.

S odvjetnikom Krešimirom Škaricom razgovarao je reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić. Škarica je rekao da su svi dokazi, pa i današnja smrt djevojčice, dali dovoljno razloga da se kazneno djelo klasificira kao teška tjelesna ozljeda sa smrtnom posljedicom.

”Da bi se radilo o kaznenom djelu ubojstva, u praksi je izuzetno teško to razgraničiti i vrlo važno je utvrditi stupanj namjere. Ukoliko su roditelji postupali s namjerom da počine to djelo, odnosno da su pristali na tu posljedicu, onda će se raditi o ubojstvu, odnosno teškom ubojstvu”, objasnio je Škarica.

Bez obzira što su roditelji djetetu više puta nanijeli modrice, u odlučivanju o stupnju kaznenog djela važna je svijest. ”Oni su vjerojatno olako smatrali da do smrtne posljedice neće doći. Radi se o izuzetno brutalnom sustavu kažnjavanja koji je zapravo trebao biti spriječen i preveniran.

Daljnji tijek istrage će svakako ustanoviti, a pogotovo obdukcijski nalaz, koliko su ozljede na djetetu stare. Jesu li kvalificirane na ispravan način i zašto, na koji način se to u ovoj fazi postupka toleriralo”, rekao je te dodao da će se morati provesti psihijatrijsko vještačenje roditelja. Do konačne slike će se doći nakon saslušanja ostalih svjedoka.

Ova kvalifikacija nije konačna i bezuvjetna. Državno odvjetništvo koje se bavi ovim slučajem može kvalificirati djelo na sasvim drugi način, a može uključiti i druge osobe u kazneni postupak – oca ili zaposlenike Centra za socijalnu skrb koje su ”duboko zakazale”.

Još postoji dovoljno dokaznih radnji koje se trebaju provesti prije promjene kvalifikacije za oca. ”U ovoj fazi postupka smatram da je to ispravna odluka, a hoće li takva ostati, to ćemo vidjeti”, izjavio je.

Nepravilnosti su utvrđene u radu nekih djelatnika Centra. Škarica je uvjeren da je sustav duboko zakazao. ”Nije mi jasno po kojim kriterijima i tko je taj koji je odlučio da će dijete u vrlo nježnim godinama z jedne tople udomiteljske obitelji preseliti na lokaciju gdje nema elementarnih uvjeta za život”, komentirao je.

Ako istraga dokaže da je bilo nepravilnosti, Škarica misli da bi i djelatnici Centra za socijalnu skrb mogli završiti u zatvoru.

Zdravstveno stanje djeteta je već nekoliko dana bilo kritično, a sada treba suglasnost roditelja da se doniraju organi djevojčice, koji bi mogli drugoj djeci spasiti život. ”Sustav je i u ovom slučaju zakazao jer je trebao odmah uzeti pravo roditeljstva, roditeljima koji su osumnjičeni za teško kazneno djelo. Imenovati skrbnika za posebne prilike ili posebne potrebe i dati legitimitet toj osobi da odluči hoće li se organi djeteta donirati”, zaključio je.

Nakon smrti djevojčice DORH će prekvalificirati djelo – samo maksimalno 15 godina za majku

Na ogradi ispred Klaićeve osvanula potresna poruka: Mi smo svi tvoji roditelji, voli te tvoja majka – cijela Hrvatska

Udomitelji nesretne djevojčice – lice joj je bilo neprepoznatljivo: Da smo znali, ne bi je dali pa makar završili i u zatvoru

Djevojčica koju su roditelji teško zlostavljali izgubila bitku za život

Curica je u komi i bori se za život u Klaićevoj: Majka ju je šakama udarala po glavi i tijelu

Najnovije

Još iz rubrike