4 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Neovisno o plasmanu: Ovih šest zemalja su u finalu Eurosonga

Neovisno o plasmanu: Ovih šest zemalja su u finalu Eurosonga

Još nas samo 40-ak dana dijele od početka Eurosonga koji se ove godine održava u Nizozemskoj, točnije u Rotterdamu. U natjecanju će sudjelovati 39 zemalja, a u finale ulazi 26 država: po 10 iz svake od dviju večeri polufinala i šest zemalja koje automatski ulaze u finale.

Pobjednica ‘Dore 2021.’ Albina Grčić reagirala je na pjesmu ‘Tick-Tock’. Otkrila nam je s čime je imala najviše problema, što će sve promijeniti za Eurosong… Albina se prisjetila i izvedbe iz ‘The Voicea’ s Filipom Rudanom. Reagirala je na pjesmu ‘Lovely’. | Video: 24sata Video

‘Velika petorka’ (ranije ‘Velika četvorka’) skupina je zemalja koja daje najveći financijski doprinos Europskoj radiodifuzijskoj uniji (EBU) koja organizira Eurosong i stoga ima direktni plasman u finale. Države koje spadaju u tu skupinu su: Njemačka, Italija, Francuska, Španjolska i Velika Britanija.

2000. godine stvoreno je pravilo koje tim zemljama omogućava izravni ulazak u finale Eurosonga, bez obzira na plasman u prošlogodišnjem natjecanju. Povratkom Italije na natjecanje 2011. godine, ‘velika četvorka’ postala je poznata kao ‘velika petorka’.

Uz ‘veliku petorku’ direktni plasman u finale ima i zemlja domaćin, a ove godine to je Nizozemska.

Iako idu u finale, većini od njih kladionice za pobjednika Eurosonga ne predviđaju dobar uspjeh. Od 39 zemalja, Španjolskoj predviđaju 36. mjesto, Njemačkoj 31., Velikoj Britaniji 22. mjesto. Ni zemlja domaćin, Nizozemska, po kladionicama se ne bi plasirala u finale da nema direktan prolaz.

Dobar uspjeh predviđaju Francuskoj i Italiji, stavljajući Francusku s pjesmom ‘Voilà’ na treće, a Italiju s pjesmom ‘Zitti e buoni’ na peto mjesto.

Našu predstavnicu Albinu Grčić (22), koja će nastupiti u prvoj večeri polufinala, smjestili su na 21. mjesto, dajući joj veliku prednost nad zemljama u našem podneblju – Sjevernom Makedonijom (26. mjesto), Srbima (30. mjesto), Slovencima (37. mjesto) i Albanijom koju su stavili na posljednje, 39. mjesto.

Favorit ovogodišnjeg Eurosonga u zadnje je vrijeme Malta, skinuvši s trona favorita švicarskog predstavnika kosovskog podrijetla Gjon’s Tearsa (22), koji je dugo vremena bio na prvom mjestu, prenose 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike