9.4 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Kardinal Bozanić predslavio Vazmeno bdjenje u Zaprešiću

Kardinal Bozanić predslavio Vazmeno bdjenje u Zaprešiću

Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić predslavio je Vazmeno bdjenje u župi sv. Petra apostola, crkvi Ivana Krstitelja u Zaprešiću, 3. travnja u zajedništvu s petoricom svećenika zagrebačke nadbiskupije.

Bdjenje je započelo Službom svjetla kojom se Kristovo svjetlo, uskrsna svijeća, u procesiji unijelo u crkvu. Po završetku procesije pjevan je Vazmeni hvalospjev, nakon kojeg je slijedila Služba riječi.U homiliji je Kardinal istaknuo da je Vazmeno bdjenje središnje slavlje crkvene godine i kako svatko od nas može reći kako je rođen u Vazmenom bdjenju. Upravo zato što je tim događajem pobijeđena smrt i tako za čovjeka započela vječnost.

„Od onog prvog Vazma kada su apostoli i žene bili smeteni, kada su mislili da je s Velikim petkom i zapečaćenim grobom sve završeno. Međutim, dogodilo se nešto što je Isus u raznim prilikama najavljivao, da Sin čovječji bude uzdignut.“

Spomenuo je kako su apostoli i učenici čuli Isusa kada je govorio da će srušiti hram i u tri dana ga sagraditi, ali nisu mogli u potpunosti razumjeti što im govori, kao što ni žene nisu shvatile što se dogodilo kada su vidjele prazan grob.

„Započelo je nešto novo, jedan prodor je napravljen u ljudsku povijest. Počela je nova povijest i to ne, u prvom redu, teorija jednog otkrića, niti nekom velikom naukom, nego jednim događajem – događajem Isusova uskrsnuća. (…)To je događaj koji duboko dotiče sve nas i mi smo se po krštenju dotakli toga – postali smo dionici Isusova uskrsnuća.“

„Sve kao da se događa redovito, a opet je nešto novo. Isus se pojavljuje, ali više se ne pojavljuje svima, nego onima koji Njega prepoznaju, koji Njega prihvaćaju, koji se Njemu otvaraju, koji dozvoljavaju da ih oslobađa od grijeha i zla, da mogu postati Njegovi. To je za nas Uskrs. Sve je i redovito, ali je i drugačije. Osjećamo redoviti život, ali u nama struji život Isusov koji je otvoren vječnosti.“ Na kraju homilije pozvao je sve okupljene da budu ponosni što pripadaju Kristu i nadodao za Krist ne treba nas, nego mi trebamo Krista. S druge strane, Kardinal ističe, da iako Krist nas ne treba da mu pomognemo, Krist nas želi jer nas ljubi i zato je prihvatio križ i smrt – iz ljubavi.

Nakon homilije uslijedio je treći dio Vazmenog bdjenja, a to je krsna služba u kojoj su okupljeni vjernici obnovili svoja krsna obećanja, a katekumeni Iva i Elvir primili sakramente krštenja i potvrde, a potom i euharistije u euharistijskoj službi koja je vrhunac svakog misnog slavlja.

Prije završnog blagoslova župnik župe sv. Petra apostola, vlč. Ivan Frkonja, zahvalio je Kardinalu što je misu Vazmenog bdjenja odlučio predslaviti u njihovoj župi.

Na kraju misnog slavlja Kardinal je rekao kako je poruka Uskrsa da nas Bog ne napušta i svima okupljenima i njihovim obiteljima zaželio sretan i blagoslovljen Uskrs, piše Ika.

Najnovije

Još iz rubrike