9.4 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Kako uvijek pobijediti u tucanju

Kako uvijek pobijediti u tucanju

Znanstvenici sa Sveučilišta u Montrealu upotrijebili su nove tehnologije kako bi mogli proučavati molekularnu nanostrukturu i mehanička svojstva ljuske. Ptice su, kažu izvukle maksimum iz milijuna godina evolucije kako bi razvile najsavršenija jaja – čahuru u kojoj će sigurno i zaštićeno moći rasti njihovo ‘mlado’, prenose 24sata.

Ljuska jajeta primjerak je savršene čahure koja je tanka, zaštitna biomineralizirana komora za rast embrija koja sadrži sve hranjive tvari potrebne za rast malog pilića. Jaja su tako teška za polaganje i za vrijeme rasta upravo zato da bi ih se zaštitilo od lomljenja. Za vrijeme svog rasta u zaštitnoj komori pilić troši velike količine kalcija za izgradnju kostiju, a taj prijeko potrebni kalciji nalazi se ljusci. Tijekom procesa inkubacije pomalo se ispušta, taman onoliko koliko mu je dovoljno da svoje sazrijevanje pokaže i potvrdi lomljenjem ljuske.

Funkcionalna ljuska tako ove proces može provoditi zbog stalnih promjena koje se događaju za vrijeme inkubacije. Otkrili su da je glavni čimbenik koji određuje snagu ljuske zapravo mineral povezan s osteopontinom, proteinom ljuske jajeta koja se također nalazi i u kostima.

Kako prepoznati najtvrđe jaje?

Tucanje uskršnjim jajima predstavlja tradicionalnu igru svugdje u kršćanskom svijetu. Iako je u pitanju samo zabava, podrazumijeva se da svatko želi biti pobjednik i slomiti što više tuđih jaja.

Mnogi ne zaziru ni od prevare, pa tako podvaljuju jedni drugima drvenim, željeznim ili plastičnim jajima, jajima premazanim voskom ili sličnim slojevima koji daju dodatnu čvrstoću. Naravno, takva akcija vrlo brzo se razotkrije i prevarant biva diskvalificiran iz igre.

Što se tiče odabira prirodno najjačeg kokošjeg jaja, stručnjaci kažu da u košari treba birati što manja, špičastog oblika. Osim toga, najvažniji kriterij je opip – birajte ono jaje čija je ljuska na dodir najgrublja.

Od duhovitih preporuka, savjetuje se birati jaje od kokoške koja, kad ga je snijela, nije puno kokodakala, jer se u protivnom jaje preplašilo pa će lakše pucati.

Kad tucate, nastojte da vam protivnik pogodi palac, a ne jaje – tada ćete sigurno pobijediti i bez puno muke oko biranja idealnog jajeta!

Najnovije

Još iz rubrike