Ulje smilja: Smanjuje bore, a pomaže i kod brojnih drugih kožnih problema

Ilustracija

Smilje ima žute cvjetove, a raste na sunčanim dijelovima Mediterana od travnja do srpnja. Naziva se još i besmrtna biljka.

Eterično ulje smilja dobiva se destilacijom vodenim parama, a poznato je po svojem neobičnom mirisu te ima antibakterijska, antivirusna, antigljivična i antiupalna svojstva. Također, odlično je za bore, ali i druge nedostatke na koži.

Za što je sve dobro ulje smilja?

Ulje smilja se obavezno mora razrijediti s nekim baznim uljem kao što su kokosovo, bademovo ili ulje jojobe kada se nanosi na kožu. Sve prednosti ovog ulja nisu dokazane, ali ono što je sigurno je da kada se koristi redovito ulje smilja je odlično u borbi protiv bora, a može se koristiti i kod dermatitisa ili alergijskog osipa koje će se primjenom ulja smiriti.

Osim za kožu, ulje smilja odlično je i za još nekoliko stvari:

1. Spas za prehladu

Ulje smilja se može staviti u difuzor kada je osoba prehlađena ili ima probleme s kašljem, a može pomoći i kod astme. U ovom slučaju će ulje pomoći u smirivanju upale, a može se kombinirati s uljem lavande, ruže i čajevca.

2. Rješava probleme s kožom

Ovo ulje djeluje protuupalno i na kožu pa tako omogućava da rane i ožiljci zacijele brzo, a pomoći će i kod akni i nepravilnosti na koži. Upravo zato je smilje sastojak brojnih kozmetičkih proizvoda.

3. Usporava razvoj gljivica

Candida je gljivica koja može izazvati velike probleme u tijelu, a ulje smilja usporava njezin razvoj i u nekim slučajevima je u potpunosti zaustavlja.

4. Smanjuje bolove u mišićima

Ulje smilja može se namazati direktno na bolne mišiće i smanjiti bol i upalu.

Ima li ulje smilja nuspojave?

Ulje do smilja može izazvati alergijsku reakciju na koži. Namažite ulje smilja pomiješano s baznim uljem na mali dio ruke i pratite hoće li se razviti kakva reakcija za 24 sata. Kada ulje smilja koristite u difuzoru stavite samo nekoliko kapi, a kod udisanja napravite pauze i ne koristite ga dulje od sat vremena. Također, provjerite prije svega je li opasno za kućne ljubimce, trudnice i djecu.

Ovo ulje ne smije se uzimati oralno jer ne postoje dokazi je li takav način korištenja siguran za organizam.

Zaključak

Dakle, eterično ulje smilja neobičnog je mirisa, a ima antiupalno djelovanje. Odlično je za smanjivanje bora, ali i ožiljaka na koži te je sastojak brojnih kozmetičkih proizvoda. Može se koristiti i u difuzoru za vrijeme prehlada ili kašlja. Ipak, nužan je oprez kod njegovog korištenja na koži kako ne bi došlo do neželjenih reakcija, prenosi N1.

Share This Article