8.2 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Stravičan slučaj: Ginekolog umjesto hitnog carskog reza rukama pritiskao trbuh trudnice te...

Stravičan slučaj: Ginekolog umjesto hitnog carskog reza rukama pritiskao trbuh trudnice te prouzročio smrt nerođene bebe

Prvostupanjskom presudom Općinskog suda u Zenici ginekolog Kantonalne bolnice Zenica osuđen je zbog nesavjesnog liječenja na godinu dana zatvora i pet godina zabrane obavljanja djelatnosti.

Prema presudi, zenički ginekolog je tijekom poroda trudnice iz Zenice, i nakon što je vidio da CTG nalaz nije bio u redu, nastavio s prirodnim tijekom poroda. Probušio je vodenjak trudnici sa zakašnjenjem, kada je plodna voda već bila zelene boje.

Pokušavao je ubrzati istiskivanje ploda na način da je primijenio manualni fundalni pritisak, koji se po pravilima struke vrši pritiskom jedne ili obje šake porodničara stisnute u šaku, umjerenim pritiskom koji se dozira iz podlaktice medicinske sestre i samo u fazi kontrakcija, pri čemu je zahtijevao od trudnice da i sama tiska, a sve u cilju istiskivanja ploda. Pritisak je izvršio na vrh trbuha trudnice, u dijelu ispod rebara, piše Klix.

Nakon što to nije uspjelo, nastavio je porod uz upotrebu neprimjerene fizičke sile zbog čega je kod ploda prouzročio ozljede koje su utjecale na smrtni ishod.

“Zahtijevao je od trudnice da se okrene na lijevu stranu kako bi poboljšao intenzitet kontrakcija, a nakon toga je vratio u ležeći položaj na leđima te ponovo izvršio pritisak rukama u predjelu trbuha trudnice, iako je morao biti svjestan da je zbog patološkog nalaza CTG zapisa otkucaja srca ploda bilo potrebno hitno obaviti carski rez”, navodi se u optužnici.

“Na taj način je kod ploda prouzročio ozljede u vidu prijeloma lijeve tjemene kosti na 1 cm od spoja sa sljepoočnom kosti, lučnog oblika dužine oko 4 cm te posljedični krvni podljev potiljačno u stražnjoj i bočnim lubanjskim jamama kao i posljedično krvarenje u moždane komore ploda, a posebno nagnječenje moždanog tkiva na prostoru veličine 2×2 cm koja bi po svojoj poziciji odgovaralo mjestu prijeloma lijeve tjemene kosti”, navodi se u optužnici protiv ginekologa iz Zenice i dodaje se da su te ozljede prouzročile smrt ploda.

Smrt ploda je nastupila u vremenskom razdoblju od 18:55 do 19:05. Porod je dovršen mrtvorođenjem nakon čega je došlo i do ugrožavanja psihičkog zdravlja trudnice. Radi se o prvostupanjskoj presudi na koju je moguće uputiti žalbu, prenosi Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike