9.7 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Roditelji teško ozlijeđene djevojčice ispitani, djelomično priznali krivnju

Roditelji teško ozlijeđene djevojčice ispitani, djelomično priznali krivnju

Zbog nezapamćenog slučaja teškog ozljeđivanja dvoipologodišnje djevojčice, smijenjen je ravnatelj novogradiškog Centra za socijalnu skrb Branko Medunić. Provedenim nadzorom utvrđeno je da je Centar mjesecima znao za probleme u obitelji, piše HRT.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović obratio se javnosti u povodu slučaja. Obiteljske centre će zakonski, najavio je između ostalog, odvojiti od centara za socijalnu skrb.


Provedenim nadzorom je utvrđeno da je Centar mjesecima znao za probleme u obitelji. Tako je Centar, među ostalim, zaključio da kod roditelja postoje okolnosti kojim ugrožavaju djetetov psihofizički i socijalni razvoj.

Voditeljica Centra je pri obilascima uočila da je dijete u strahu i da ima ogrebotine i modrice. Policija je sinoć objavila kako su kriminalističkim istraživanjem potvrđene sumnje da su za ozljede odgovorni roditelji koji su djevojčicu zlostavljali i tjelesno kažnjavali.

Roditelji su danas izašli pred suca koji će odlučiti o istražnom zatvoru. Ispitani su u Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu.

– Dali su obranu tijekom koje su priznali djelomično počinjenje kaznenog djela, opširno su se branili i iznosili sve okolnosti. Bit će doneseno rješenje o provođenju istrage te će se ići s prijedlogom prema sucu istrage za određivanje istražnog zatvora u odnosu na oboje okrivljenika, rekla je Mirela Šmital, županijska državna odvjetnica.

U ovom slučaju majka je prvooptužena i nju se tereti za pet kaznenih djela povrede djetetovih prava i nanošenja osobito teške tjelesne ozljede. Oca državno odvjetništvo tereti za četiri kaznena djela teške povrede djetetovih prava i nanošenja osobito teške tjelesne ozljede.

Roditelji bi danas u 14 sati trebali biti privedeni kod suca istrage. Policija je roditelje teško ozlijeđene djevojčice iz Nove Gradiške sinoć predala pritvorskom nadzorniku jer su, uz ostalo, utvrdili da je dijete zbog tjelesnog kažnjavanja zadobilo više ozljeda po glavi i tijelu. Brodsko-posavska policija izvijestila je u petak da su dovršili su kriminalističko istraživanje nad 27-godišnjakom i 24-godišnjakinjom kojim su potvrdili sumnju u počinjenje kaznenog djela povrede djetetovih prava. Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su roditelji grubo zanemarili svoju dužnost podizanja i odgoja djeteta te zlostavljali dijete.

Oca (27) i majku (24) sumnjiči se trenutno za povredu prava djeteta teškim fizičkim kažnjavanjem, no ako dođe do najgoreg scenarija, da djevojčica ne preživi, teretit će ih se za teško ubojstvo.

Inače, još 2018. godine majka se prvi put obratila Centru za socijalnu skrb, zatraživši da ju se smjesti u sigurnu kuću zbog nasilnog ponašanja partnera no nekoliko dana poslije odlučila se partneru vratiti.

Kada su odlučili da ne mogu brinuti o djevojčici, Centar za socijalnu skrb ju je smjestio u udomiteljsku obitelj, gdje je bila dvije godine, točnije – do studenog prošle godine, kada su biološki roditelji ponovno zatražili skrb nad svojim djetetom, kako se navodi, zbog boljih odnosa i boljeg financijskog stanja.

Centar za socijalnu skrb to je i učinio no u izvješćima, pa i onom od prošlog mjeseca, navedeno je iznimno loše, odnosno teško pogoršanje psihičkog stanja djeteta uz još neke nepravilnosti.

Djevojčica i dalje kritično

Malena djevojčica već je nekoliko dana u Klinici za dječje bolesti u Zagrebu, gdje se nakon hitne operacije i dalje bori za život.

Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj, za HTV je potvrdio da nema dobrih vijesti ni danas. Djevojčica je i dalje u iznimno lošem stanju, ugrožene su joj vitalne funkcije. Spojena je na respirator.

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević rekla je u središnjem Dnevniku HTV-a da je riječ o zastrašujućem slučaju te uputila apel, piše HRT.

Ministarstvo: Pogriješili su, teško ozlijeđena djevojčica nije trebala biti vraćena u obitelj

Shrvani udomitelji teško ozlijeđene djevojčice: Ako naša malena umre, sustav će izgubiti još jedne udomitelje

Najnovije

Još iz rubrike