Ozren Polašek: Još nismo ni blizu ideala, treba cijepiti ljude s mnogo kontakata

Foto: N1

Profesor na Medicinskom fakultetu u Splitu i član Vladina Znanstvenog savjeta Ozren Polašek objasnio je u Dnevniku HTV-a kako smo krenuli s popuštanjem mjera te kako se razvio novi soj, ali i zašto je to vjerojatan razlog trenutačne situacije.

Istaknuo je da brojevi zaraženih rastu unatoč cijepljenju zato što nismo došli ni blizu ideala, odnosno procijepljenost je oko 9 posto i prirodno zaražavanje nije pouzdani mehanizam.

“Trebamo cijepiti ljude s mnogo kontakata i one koji su bili potvrđeni širitelji virusa”, rekao je Ozren Polašek za HTV.

“Pokazatelji govore o tome da će nakon blagdana biti nepovoljnija epidemiološka situacija”, kazao je.

Naglasio je kako se nada da će tijekom ljeta situacija bili povoljnija zato što se vidi da postoji sezonalni učinak ljeta, ali on nije svemoguć i on će smanjiti širenje epidemije, ali da je neće u potpunosti ukloniti.

“Mi moramo na neki način pomoći ljetu i imati epidemiju pod kontrolom kako bismo imali punu korist ljeta”, naglasio je.

Polašek je rekao kako je cijepljenje najbolji i najetičniji korak za naprijed te kako ćemo najvrjednije spoznaje dobiti od zemalja koje su uspjele procijepiti veliki broj svojih građana poput Izraela i Velike Britanije.

“Ako se kod njih ne pojave novi epidemijski valovi, onda se imamo nadati nečem normalnijem što smo prije imali tijekom 2020. godine”, naglasio je, prenosi N1.

Share This Article