8.2 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Koje je značenje boja za Uskrs? Bijela je nevinost, a roza radost

Koje je značenje boja za Uskrs? Bijela je nevinost, a roza radost

Simbolika uskršnih boja ima veze s liturgijskim bojama, odnosno bojama odjeće koju nose svećenici. Boje odjevnih predmeta imaju značenje tijekom cijele godine, ali tijekom posta i Uskrsa, mnoge od tih boja koje se koriste u odjeći znače različite aspekte Isusova života, smrti i uskrsnuća (naravno i cvijeće ima i svoju, nereligijsku simboliku). Zato ovog Uskrsa obratite pažnju na boje kojima bojate vaše pisanice i odaberite one koje su prikladnije za ovo doba.

Bijela

Bijela je simbol čistoće i nevinosti, a ujedno je i boja uskrsnog ljiljana koja ima puno vjerskih značenja. Primjerice, govorilo se da su bijeli uskrsni ljiljani rasli u Getsemanskom vrtu nakon Kristova raspeća, a u umjetnosti su bijeli ljiljani često povezivani s Djevicom Marijom kao simbolom njezine čistoće.

Ružičasta

Što se tiče liturgijskih boja, ružičasta (koja znači radost) nosi se samo dva puta: treću nedjelju adventa i četvrtu nedjelju korizme. A izvan crkve, roza boja ruže simbolizira radost, sreću, milost i nježnost.

Žuta/zlatna

Upravo zbog proljeća, žuta i zlatna predstavljaju povratak sunca. Međutim, kada je riječ o cvijeću, žuto cvijeće je simbol prijateljstva. Također, u religioznom kontekstu zlatna predstavlja radost, pobjedu i trijumf, kao i pobjedu uskrsnuća nad smrću.

Crvena

Iako se crvena boja ne upotrebljava pretjerano za ukrašavanje tijekom Uskrsa, ona ipak ima ogroman značaj za taj praznik. Naime, crvena se nosi na Cvjetnicu koja je simbol Kristove krvi i njegove žrtve za čovječanstvo.

Ljubičasta

Ljubičastu boju svećenici nose tijekom korizme kao simbol pokore, poniznosti i melankolije, a služi kao podsjetnik na Isusovu patnju.

Zelena

Zelena je simbol vječnog života, a znači i ponovno rođenje te obnovu. Ta je boja i njeno značenje najprikladnije za proljeće, kad sve ponovno počne cvjetati, prenose 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike