4 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Zorić o dugu veledrogerijama: Na kraju će to platiti hrvatski građani

Zorić o dugu veledrogerijama: Na kraju će to platiti hrvatski građani

Rreporter Elvir Mešanović razgovarao je s glavnim direktorom Hrvatske udruge poslodavaca Damirom Zorićem vezano uz dugove države prema veledrogerijama.

Upitan što država može riješiti s 900 milijuna kuna, koliko je isplatila veledrogerijama, Zorić odgovara:

“Mogu možda na par tjedana riješiti problem opskrbe. Ako veledrogerije s tim novcem mogu pokriti svoja dugovanja. Postoji shvaćanje da je to neka vrsta inata veledrogerija. Podsjećam da je riječ o dugu od oko nekih 6,5 milijardi kuna. Rokovi plaćanja su višestruko premašeni. Ovo je jedini sektor u kojima nema normalnih rokova likvidnosti”.

Zorić smatra kako će se bez poduzimanja određenih preslagivanja, racionalizacija i pronalaženja dodatnih izvora financiranja taj problem nastaviti.

Na pitanje što misli o izjavama premijera Andreja Plenkovića koji je rekao da veledrogerije mogu izdržati i da nisu kruha gladne, Zorić kaže da je “činjenica da je on u svom mandatu dosta gorkih popio”.

“Morat će riješiti i ovo. Takva im je očito sudbina. Apsolutno će morati vratiti novac. U biti će to platiti hrvatski građani”, rekao je Zorić.

Osvrnuo se i na eventualno povećanje izdavanja za zdravstvo.

“Apsolutno nismo za to, to ne bi povećalo prihode zdravstvenog sustava nego bi ih smanjilo. Ako se gospodarska aktivnost smanjuje, onda bi se smanjile isplate. Čak je i ministar zdravstva reterirao i ublažavao svoju izjavu. Glavno je da to sigurno nije opcija. Poslodavci koji ionako nose golemi teret na leđima, tome bi sigurno pružili žestok otpor”, rekao je Zorić.

Ravnatelji bolnica su dovedeni u situaciju da su im limiti takvi kakvi jesu, kaže Zorić.

“Imate čitav niz bolnica koje priopćuju da 100 posto sredstava koje dobiju troše na plaće. Pitanje je kako se troši onda na sve ostale financijske obaveze. Država je očito išla za time da zadrži što je moguće veći broj zdravstvenog osoblja u Hrvatsku. Za tu mjeru povećanja za koje bi se motiviralo ljude da ostanu trebalo je naći druge izvore financiranja”, ističe.

Nije mogao komentirati odluke pojedinih veledrogerija da obustave isporuke.

“Svaka tvrtka samostalno donosi svoje poslovne odluke. Bez plaćanja vrlo teško može biti isporuka. Koliko ja znam, taj sektor je spreman da oko 3 milijarde kuna vrijednosti roba bude stalno u tom nekom opskrbnom lancu, da se robno kreditira korisnik – kupac”, rekao je Zorić.

Predstavnica veledrogerija: Dug je eskalirao, došli smo do granice izdržljivosti

Beroš se sastaje s predstvanicima veledrogerija: Predložit ćemo rješenje

Bašić: Dug prema veledrogerijama gomila se 20 godina, nismo ga mi kreirali

Glavni direktor HUP-a: Veledrogerije su žrtva u cijeloj toj priči

Beroš o dugu prema veledrogerijama: Imamo određeno kratkoročno rješenje. Možda ćemo izdvajati više iz naših plaća…

Najnovije

Još iz rubrike