8.2 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Tradicionalna priprema: Bakalar na bijelo s krumpirom

Tradicionalna priprema: Bakalar na bijelo s krumpirom

Dobra organizacija i strpljenje ključni su za pripremu bakalara, pišu 24sata.

Ovaj riblji klasik veoma je ukusan, a danas smo ga pripremili na bijelo s krumpirom!

Sastojci:

1 kg namočenog bakalara (Metro)

1 kg krumpira

4 veća češnja češnjaka

oko 2 dl maslinovog ulja

puna šaka peršinovog lišća

Sol, šareni papar u zrnu

Priprema:

Ovaj bakalar je već namakan, što je odlično jer ne morate gubiti vrijeme na namakanje. Ako ipak imate suhi bakalar, namačite ga u hladnoj vodi 3 dana uz redovito mijenjanje vode 1-2 puta dnevno. Stavite bakalar u lonac hladne vode da se kuha negdje 30 min. Kad je kuhan, očistite ga tako da mu odstranite kosti i kožu. (ostat će vam oko 600 g kuhanog bakalara) Vodu od kuhanja procijedite i sačuvajte.

Jedan dio vode koristit ćete za kuhanje krumpira, a ostatak za podlijevanje bakalara. Ogulite krumpir pa ga narežite na šnite debljine jednog centimetra. Stavite krumpir u lonac i kuhajte ga da omekša. (Pazite da se ne prekuha. Za to vrijeme usitnite češnjak i peršin. Stavite 3/4 peršina i češnjaka u lonac u koji ste stavili dl maslinovog ulja. Dodajte bakalar, posolite.

Dodajte žlicu vode od koje je bakalar pa poklopite. Nekoliko puta snažno protresite lonac (gore-dole) kako bi dobili bijeli šug i kako bi bakalar omekšao ako je potrebno. Kad je krumpir kuhan, prebacite ga u lonac s bakalarom i dolijte vode od kuhanja bakalara toliko koliko rijetko želite da vam bude jelo.

Dodajte ostatak peršina i češnjaka i još maslinovog ulja. Neka se kuha na pari još 30 minuta. (U veći lonac ulijte malo vode pa u njega stavite lonac s bakalarom tako da dno ne dodiruje vodu. Kuhajte poklopljeno. Kada je gotovo, dodajte još papra i maslinovog ulja po želji.

Dobar tek!

Najnovije

Još iz rubrike