10.1 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Magnezij u trudnoći: Treba li ga uzimati i koje su prednosti, ali...

Magnezij u trudnoći: Treba li ga uzimati i koje su prednosti, ali i mane?

Za vrijeme trudnoće potrebno je uzimati određene vitamine i minerale.

Tako se preporuča uzimanje folne kiseline, kalcija, kao i magnezija u dogovoru s ginekologom. Magnezij je važan za održavanje normalne strukture kosti u tijelu, ali jednako tako i za pravilno funkcioniranje živaca i mišića.

Magnezij se u trudnoći uzima s oprezom, u točno određenim količinama u dogovoru s ginekologom, a posebno se uzima kod komplikacija kao što su preeklampsija, odnosno povišeni krvni tlak praćen bjelančevinama u mokraći i eklampsija, odnosno izraženiji oblik preeklampsije koji uzrokuje grčeve.

Za što je sve dobar magnezij u trudnoći?

Magnezij je ključan element koji sprječava nastanak određenih bolesti tijekom trudnoće. Također, brojne trudnice imaju grčeve u nogama, a magnezij im može pomoći u opuštanju mišića i smanjenju grčeva. Neka istraživanja kažu kako prava doza magnezija u trudnoći može pomoći i kod migrena. Trudnice ga mogu unijeti i putem hrane, a važno je samo paziti na količinu uzimanja magnezija kako ne bi došlo do nuspojava.

Magnezij je osim toga dobar i za probavne probleme, točnije za zatvor, a smanjuje i simptome žgaravice. Pomaže i kod preeklampsije koja se događa kod pet posto trudnica, a krvni tlak je u ovom slučaju viši od 140/90 mm Hg. Magnezij kod ovog stanja pomaže tako da sprječava pojavu napadaja, a uzima se u obliku injekcije ili intravenozno.

Nedostatak magnezija tijekom trudnoće može povećati rizik od kronične hipertenzije. Ako trudnice nemaju dovoljno magnezija u tijelu, dolazi do čestih grčeva koji mogu potaknuti prijevremene kontrakcije i u nekim slučajevima voditi do preranog poroda. Nedostatak magnezija se može prepoznati i po čestim grčevima u listovima te bolovima u trbuhu, a znakovi su i jako lupanje srca, kao i prevelika iscrpljenost. Manjak magnezija se može potvrditi testom.

Gdje se magnezij nalazi u hrani?

Magnezij se nalazi u brojnim namirnicama. Tako ga ima u mliječnim proizvodima, kruhu, žitaricama, sjemenkama, mahunarkama, brokuli, bademima i drugim orašastim plodovima, zelenom povrću, mesu i čokoladi.

Može li uzimanje magnezija imati nuspojave?

Doze manje od 350 miligrama dnevno su sigurne za odrasle ljude, kao i za trudnice, a ipak kod nekih će ljudi magnezij izazvati nuspojave kao što su povraćanje, mučnina i proljev. Također, prevelike količine magnezija mogu uzrokovati nepravilan rad srca, niski krvni tlak, usporeno disanje te u rijetkim slučajevima komu.

Kada se radi o injekcijama magnezija kod trudnica, on se uzima isključivo na preporuku ginekologa kod određenih komplikacija i to maksimalno pet dana jer u suprotnome može izazvati probleme s kostima i mozgom kod djeteta.

Zaključak

Magnezij u trudnoći ima brojne prednosti, ali važno je prije njegovog uzimanja posavjetovati se s ginekologom. Može se napraviti i krvni test kako bi se vidjelo nedostaje li magnezija u tijelu. Magnezij je važan u trudnoći kod stanja kao što su preeklampsija i eklampsija, ali i kod grčeva i migrena. Magnezij se može dobiti i iz hrane, a preporučena dnevna doza iznosi manje od 350 miligrama, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike