12.2 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Tko je prvi predsjednik Visokog kaznenog suda? Glavaš mu i danas spočitava:...

Tko je prvi predsjednik Visokog kaznenog suda? Glavaš mu i danas spočitava: Glavna referenca njemu je upravo ona negativna

Gotova je era suca Ivana Turudića. Barem na mjestu čelne osobe Visokog kaznenog suda. Iako se upravo on najviše zalagao za osnivanje novog suda i iako je upravo njemu bivši ministar pravosuđa Bošnjaković povjerio njegovo vođenje – DSV ga jučer nije izabrao.

Visoki kazneni sud zato će iduće četiri godine voditi Željko Horvatović. Prije nego što se čuju njegovi prvi potezi, ali i što o svemu misli sudac Turudić – Ivana Ivanda Rožić otkriva više o ovom dosadašnjem sucu zagrebačkog Županijskog suda.

Bio je vojni sudac. Posljednjih 14 na županijskom sudu u Zagrebu. Slovio je kao jedan od strožih sudaca. Kao uskočki sudac sudio je neka od najtežih kaznenih djela.

Javnosti je postao najpoznatiji 2009. kada je Branimira Glavaša osudio na 10 godina zatvora – poručivši kako nije riječ o politički motiviranom procesu.

“Upravo to što je postupak trajao 18 mjeseci za koje vrijeme smo ispitali 120 svjedoka potvrđuje da se ne radi o političkom procesu, jer bi inače taj postupak trajao nekoliko mjeseci i ne bi se uopće mučili radi izvođenja dokaza”, rekao je u svibnju 2009. sudac Županijskog suda u Zagrebu Željko Horvatović.

Branimir Glavaš, kojemu suđenje traje još uvijek – i danas mu spočitava puno toga. Ali i poručuje kako njegova noga na sud koji mu sudi već 16 godina – više neće kročiti, jer u njega ne vjeruje.

“Jučer i danas pratim medije da mu je glavna referenca da je presudio Glavaša. Mislim da nije glavna referenca da je presudio Glavaša, nego je glavna referenca njemu upravo ona negativna u smislu da je presuda koju je donio – prvostupanjska – ukinuo je Ustavni sud – ne samo ustavni sud, nego je vraćena Vrhovnom sudu pa je i Vrhovni sud ukinuo tu njegovu referencu”. kazao je optuženik za ratni zločin Branimir Glavaš.

Osim Glavaša, pred sucem Horvatovićem sjedio je i prvi HDZ-ov ministar optužen za korupciju u aferi Kamioni.

“Optuženi Berislav Rončević oslobađa se od optužbe”, rekao je 2014. Horvatović.

Resorni ministar od novog predsjednika, ali i samog suda očekuje ažurnost.

“Dakle, do sad je zaprimljeno oko 270 predmeta. 201 je riješen. 69 je u riješavanju, tako da vjerujem da će visoki kazneni sud ispuniti ulogu koja mu je namijenjena da bude drugostupanjski žalbeni sud”, izjavio je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, piše RTL.

A njime će prve četiri godine upravljati Željko Horvatović.

Predsjednik Visokog kaznenog suda Željko Horvatović: Odluka je vjerojatno bila plod nekih momenata koji se događaju s pravosuđem

Sudac Turudić otkriva što ga je koštalo gubitka pozicije najmoćnijeg suca u državi: Netko drugi bi to rekao, ja nisam mogao

Najnovije

Još iz rubrike