24.5 C
Zagreb
Naslovnica Tech Šišmiš kriv za pandemiju. Zašto se izvještaj WHO-a našao pod paljbom kritika?

Šišmiš kriv za pandemiju. Zašto se izvještaj WHO-a našao pod paljbom kritika?

Svijet je stao na godinu dana, i tko zna koliko još zbog – šišmiša. Službeni je to stav Svjetske zdravstvene organizacije, koja je konačno objavila dugo očekivani izvještaj o porijeklu virusa.

Međutim, kako i gdje se prijenos sa šišmiša dogodio, e to ne znaju. Kažu i da je vrlo mala vjerojatnost da je pobjegao iz laboratorija, iako za to ne nude nikakve dokaze niti su to temeljito istražili.

Izvještaj WHO-a izazvao je zato val kritika, od Amerike do Europske Unije, u pitanje se dovodi kredibilitet studije, kažu da im nedostaju ključni podaci, i da je sve napravljeno pod utjecajem kineske vlade. U međuvremenu, Amerika i ne samo Amerika suočena je s valom nasilja prema Azijatima.

Sada više nema sumnje – šišmiši su krivi za sve. Virus je s njih prešao na drugu životinju koja je bolest prenijela ljudima, tako kaže Svjetska zdravstvena organizacija nakon zajedničke istrage s kineskim znanstvenicima.

“Zbog velike sumnje da su određene vrste šišmiša domaćini ovog virusa i zbog pronalaska drugih relativno bliskih sojeva virusa Sars-Cov-2 u regiji, i u jugoistočnoj Aziji, gdje ti šišmiši žive, to je snažan pokazatelj da je to izvor zaraze”, izjavio je Peter Ben Embarker, voditelj istraživanja o porijeklu virusa.

Da su šišmiši uzrokovali pandemiju slažu se i naši stručnjaci. Međutim smatraju da se takvo nešto ne bi dogodilo na zapadu.

“Istočni način života, odnosno bliski kontakt je najveći razlog tome. Njihova nekonvencionalna kuhinja. Čisto sumnjam da bi se takvo nešto dogodilo u Zapadnim zemljama. Velika je vjerojatnost da će se takvo nešto ponovno dogoditi u Kini”, kaže Vladimir Stevanović sa Zavoda za mikrobiologiju i zarazne bolesti Veterinarskoga fakulteta.

Svi dokazi o porijeklu virusa nisu prikupljeni jer je Kina odbila dati podatke o prvim slučajevima. Velika Britanija, SAD, Australija, Slovenija, i Češka su među 14 zemalja koje smatraju da se zbog nedostatka informacija ne mogu donositi zaključci o tome kako i gdje je počela pandemija. Izvještaj najglasnije kritizira Amerika, Smatraju da treba provesti neovisnu i transparentnu istragu bez uplitanja kineskih vlasti.

“Postoji druga faza u ovom procesu za koju vjerujemo da bi je trebali voditi međunarodni i neovisni stručnjaci. Trebali bi imati nesmetan pristup podacima. Morali bi biti u mogućnosti postavljati pitanja ljudima koji su u ovom trenutku na terenu”, objasnila je glasnogovornica Bijele kuće Jen Pasaki.

Za neobjavljivanje jednog dijela informacija, Kina se poziva na svoj zakon koji kaže da se neki podaci ne mogu objavljivati. Zbog sumnji da prikrivaju istinu o tome kako je zapravo zaraza krenula, Kina Amerikance optužuje za političku manipulaciju.

Kineska ministrica vanjskih poslov, Hua Chunying, kaže kako “politiziranje kontrole virusa nije moralno ni popularno i samo će ometati globalnu suradnju u tom pogledu, potkopati globalne napore u borbi protiv epidemije i dovesti do novih gubitaka života.

Upravo je Kina trebala znati i raditi bolje jer imali su sličnu situaciju 2002. kada je izbila epidemija SARS-a.

“Svi znanstvenici su 2007. objavili rad da će se ponovno desiti, da će biti ponovno koronavirus, da će biti srodan SARS-u, da će se javiti na mokroj tržnici i da će se javiti u Kini”, tvrdi Stevanović.

Od prvog slučaja koronavirusa, pa sve do sada kada je zaraženo gotovo 130 milijuna ljudi na svijetu – sve oči uprte su u Kinu i mnogi smatraju da je ona odgovorna za pandemiju. Zbog toga su Azijati u Americi izloženi diskriminaciji i sve češće su predmet verbalnih i fizičkih napada.

Nadzorne kamere u New Yorku zabilježile su posljednji u nizu napad iz mržnje. “Zaštitari su jednostavno zatvorili vrata i nisu pomogli osobi, ljudskom biću koje leži na tlu”, rekao je nujorški prolaznik.

Održani su brojni prosvjedi, a osnovan je i pokret “Zaustavimo mržnju prema Azijatima”, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike